Švedskoj godišnje potrebno 64.000 imigranata

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Švedskoj je godišnje potrebno 64.000 imigranata kako bi spriječila narušavanje ekonomskog rasta uzrokovano nedostatkom stručne radne snage, saopštio je Švedski zavod za zapošljavanje.

Generalni direktor Zavoda Mikael Sjoberg je u izjavi za državnu televiziju SVT rekao da bi nedostatak stručne radne snage već naredne godine mogao znatno naštetiti Švedskoj.

Iz Ureda za zapošljavanja navode da je zbog nedovoljnog broja radno sposobnog domocilnog stanovništva, potreban veći broj stranih radnika.

“Stopa nataliteta u Švedskoj je veoma niska. Domaće stanovništvo se smanjuje. Kako biste nastavili dalji rast, potreban je rad a samim tim i veća populacija”, rekao je za švedski “The Local” Johan Bissman iz Zavoda za zapošljavanje.

Dodao je da pojedine kompanije već osjećaju posljedice nedostatka radne snage, naglasivši kako će ovaj problem rasti i naredne godine.

“Nedostatak radne snage već utiče na javni sektor, a naredne godine će posljedice toga osjetiti sve više poduzetništva. Određeni broj privatnih kompanija je također pogođen ovim problemom koji će rasti i naredne godine”, rekao je Bissman.

Prema Zavodu za zapošljavanje Švedske smanjenje broja ljudi koji napuštaju srednje škole prije završetka školovanja i podizanje starosne granice za odlazak u penziju su načini kojim bi se mogla ublažiti situacija, ali navode da je kao dugoročno rješenje neophodna imigracija.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Švedske, sve veći broj poslova u toj zemlji dobijaju osobe koje su rođene van Švedske. Navodi se da je glavni razlog tome što se konstantno nastavlja smanjivati broj radno sposobnog domicilnog stanovništva zbog čega švedske firme angažuju sve više stranaca na određena radna mjesta.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.