Svjedok na suđenju Čauševiću: Znam ko je napravio bombu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Preslušavanjem dva iskaza svjedoka Adnana Haračića iz maja 2012. godine, danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Harisu Čauševiću, optuženom za teroristički napad na policijsku stanicu u Bugojnu 2010. godine.

Haračić je u iskazu naveo da je sa Čauševićem prevozio oružje do kuće Mirsada Huseinbegovića, ali da se ne sjeća da li je to bilo jedan ili tri mjeseca prije napada na Policijsku stanicu u Bugojnu.

On je tvrdio da nije vidio ko je ispred Policijske stanice postavio eksplozivnu napravu, ali da zna ko je pripremio.

“Nije mi poznato zbog čega to Haris želi da uradi”, rekao je Haračić.

On kaže da kolica u kojima je prevožen eksploziv nisu njegova, te da je u garaži kod Čauševića vidio otvorenu vreću iz koje su virile četiri mine.

Haračić je potvrdio da je uhapšen 4. septembra 2010. godine, nakon što mu je pretresen stan, garaže i vozila koje je koristio, te da su mu tada oduzeti kompjuter, mobilni telefon i više kartica.

On je naveo da je tokom istrage vodio policiju na mjesto gdje je bacio ruksak u kojem se nalazilo više detonatorskih kapisli i sporogoreći štapin, a gdje je Čaušević sakrio minu, kao i na mjesto kod Policijske stanice gdje je postavljen eksploziv.

Haračić je dodao da nije bio zadovoljan kako je tužiteljica Ozrenka Nešković vodila predmet u toj fazi, jer je, kako tvrdi, neke stvari preokrenula.

“U policiji sam rekao da sam ruksak sa kapislama i minom bacio u rijeku, a na teret mi je stavljen pokušaj postavljenja na nepoznatu lokaciju. To me naljutilo”, naveo je Haračić.

On tvrdi da ima problema sa pamćenjem, te da se u posljednje četiri godine ne može sjetiti nekih “sitnih stvari”.

Haračić je potvrdio da “zbog nervoze” koristi terapiju, te da kao dugogodišnji narkoman nikada nije bio na liječenju.

Odbrana je tokom svjedočenja nastojala da diskredituje svjedoka, jer smatra da ne govori istinu.

Nakon preslušavanja iskaza, današnje suđenje je nastavljeno bez prisustva javnosti.

Čaušević je optužen za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu 2010. godine, u kojem je poginuo policajac Tarik LJubuškić, teško povrijeđena policajac Edina Hindić, a lakše ranjeno još pet njihovih kolega.

Sudi mu se u ponovljenom postupku, nakon što mu je, zbog bitnih povreda postupka, ukinuta prvostepena presuda kojom je bio osuđen na 45 godina.

Suđenje se nastavlja sutra u 9.00 sati saslušanjem dva svjedoka.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.