Tuka nije trebao biti testiran na dan finala u Amsterdamu!

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Evropsko prvenstvo u Amsterdamu je završeno, a atletičari se u Riju pripremaju za svoje nastupe. Nekoliko dana pred polazak u Brazil, a nakon upućene protestne note Atletskog saveza Bosne i Hercegovine Odjelu za antidoping pri IAAF-u, stigao je odgovor od IAAF Anti-doping administratora, Thomasa Capdeviellea.

Tokom boravka u Amsterdamu za vrijeme Evropskog atletskog prvenstva, Amel Tuka je dva puta imao posjetu doping kontrolora. Drugi put je to bilo na dan finala. Od osam finalista trke na 800 metara, samo su od njega uzeti uzorci krvi i urina nakon što su ga probudili prije nego što je bilo to planirano.

Po povratku u Bosnu i Hercegovinu, čelnici Atletskog saveza Bosne i Hercegovine su uložili protestnu notu IAAF-u, obzirom da je kontrolisan samo jedan finalista na dan finala.

Nakon određenog vremenskog perioda, stigao je odgovor na adresu Atletskog saveza Bosne i Hercegovine. Amelu su taj dan zbog loše interpretacije instrukcija, greškom uzeli uzorak krvi i urina. Kako se navodi u pismu, davalac usluga (Svjetska anti-doping kontrola) je obavijestila IAAF o napravljenoj grešci, te se izvinila.

Na kraju, Thomas Capdevielle, ispred Odjela za Anti-doping kontrolu pri IAAF-u, se izvinjava atletičaru i Savezu, te se zahvaljuje na podršci koju pružaju u suzbijanju dopinga u sportu, navedeno je stranici Atletskog saveza Bosne i Hercegovine.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.