Tužilac Kantonalnog tužilaštva ZDK razriješen dužnosti

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona Marijan Jukić razriješen je dužnosti zbog presude kojom je osuđen za saobraćajnu nesreću.

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH na sjednici održanoj sredinom aprila donio je odluku o prestanku mandata Jukiću.

Prethodno je disciplinska komisija razriješila Jukića dužnosti zbog presude iz juna 2015. godine, kojom je osuđen na godinu zatvora zbog ugrožavanja javnog saobraćaja iz nehata.

U nesreći je, kako se navodi u presudi, jedna osoba izgubila život usljed niza nesretnih okolnosti.

“Osuda za krivično djelo kojim je prouzrokovana teška posljedica – smrt jedne osobe – i izrečena kazna zatvora, predstavlja ozbiljan disciplinski prekršaj, čime je uveliko narušen ugled tužilaštva i pravosuđa BiH u cjelini”, ocjenila je Prvostepena disciplinska komisija.

Drugostepena disciplinska komisija odbila je Jukićevu žalbu i zaključila da je razrješenje dužnosti adekvatna disciplinska mjera, prenosi Birn.

Nakon toga VSTS, kojem se Jukić mogao žaliti na izrečenu sankciju, 13. aprila donio je odluku o prestanku njegovog mandata.

Razrješenje dužnosti najstroža je disciplinska mjera, propisana Zakonom o VSTS-u.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.