Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv Kulenovića, Prlića i Bakule

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je prvu optužnicu u predmetu Gibraltar. Optuženi su: Stipe Prlić (1958.) Zoran Bakula (1964.) i Neven Kulenović (1967.), saopćeno je iz Tužilaštva BiH. Optuženi se terete za kaznena djela zlouporabe položaja ili ovlasti, primanja dara i drugih oblika koristi i davanja dara i drugih oblika koristi.

Optužnica je podignuta na temelju dokaza prikupljenih tokom višemjesečne istrage koja je provedena u suradnji sa Državnim Tužilaštvom Republike Slovenije, policijskim agencijama Republike Austrije, Državnom agencijom za istage i zaštitu (SIPA) BiH, Upravom za indirektno oporezivanje BiH i Financijskom policijom FBiH.

Optuženi se terete da su nizom radnji omogućili pravnim osobama SV-RSA d.o.o Sarajevo i Ujedinjeni mediji d.o.o Sarajevo ostvarivanje protuzakonite imovinske koristi, te sebi pribavili nezakonitu imovinsku korist.

U optužnici se navodi da su, optuženi Stipe Prlić i Zoran Bakula kao članovi uprave JP HT .d.o.o Mostar svojim nezakonitim radnjama omogućili pravnoj osobi SV-RSA d.o.o Sarajevo ostvarivanje protuzakonite imovinske koristi u iznosu od 6.682.812,31 KM, pravnoj osobi Ujedinjeni mediji d.o.o Sarajevo nezakonitu imovinsku korist od 123.300,00 KM, te sebi pribavili nezakonitu imovinsku korist Stipe Prlić u iznosu od 331.513,18 KM, a Zoran Bakula u iznosu 386.256,86 KM koja im je isplaćena na njihove račune u Republici Austriji sa računa kompanije sa sjedištem u Gibraltaru čiji je opunomoćenik Neven Kulenović.

Tužilaštvo BiH će odgovornost optuženih za počinjena kaznena djela dokazivati saslušanjem 15 svjedoka i izvođenjem oko 100 materijalnih dokaza prikupljenih tokom istrage.

Ova optužnica je prva optužnica u predmetu Gibraltar i odnosi se na kaznena djela koja se dovode u vezu sa kompanijom JP HT Mostar, a istraga protiv ostalih osumnjičenih čije radnje nisu izravno povezane sa ovim poduzećem, se nastavlja u suradnji sa navedenim pravosudnim tijelima i policijskim agencijama.

Tužilaštvo BiH nastavlja odlučnu borbu protiv korupcije i svih oblika koruptivnih kaznenih djela.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.