U aprilu u BiH pad industrijske proizvodnje

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u BiH u aprilu zabilježila je pad od 3,2 posto u odnosu na mart, te rast od 3,8 posto u poređenju sa aprilom prošle godine.

Po podacima Agencije za statistiku BiH, proizvodnja intermedijarnih proizvoda u aprilu, u odnosu na prethodni mjesec veća je za četiri posto, kapitalnih proizvoda za 1,5 posto, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 4,2 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 7,2 posto, te proizvodnja energije manja za 16,9 posto.

U aprilu ove, u odnosu na april prošle godine, proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju veća je za 41 posto, intermedijarnih proizvoda za 8,1 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,3 posto, te kapitalnih proizvoda za 3,9 posto, dok je proizvodnja energije manja za 5,5 posto.

Za područja klasifikacijske djelatnosti BiH 2010. desezonirana industrijska proizvodnja u aprilu, u poređenju sa martom, bilježi pad u području prerađivačke industrije od 0,6 posto, u području vađenja ruda i kamena od 6,7 posto, te u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i plinom bilježi pad od 13,7 posto.

U aprilu ove, u poređenju sa istim mjesecom prošle godine, industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, bilježi rast u području prerađivačke industrije od 8,7 posto, u području vađenja ruda i kamena od 2,5 posto, dok je u području proizvodnje i snabdjevanja električnom energijom i gasom zabilježila pad od 11,5 posto.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.