U Bratuncu 12. maja kolektivna dženaza za deset civila ubijenih 1992.

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U Memorijalnom centru i šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu 12. maja biti će obavljena kolektivna dženaza i ukop posmrtnih ostataka deset identificiranih osoba, civilnih žrtava zločina počinjenih na području Bratunca tokom 1992. godine.

Ispraćaj tabuta ispred Komemorativnog centra Tuzla je sutra u 16 sati.

Najmlađe žrtve koje će biti ukopane 12. maja na mezarju Veljaci u Bratuncu su braća Hajrudin i Nurdin Omić, koji su imali devet, odnosno 11 godina kada su ubijeni.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je za Fenu da su njihovi posmrtni ostaci pronađeni u zapaljenoj kući u mjestu Zalužje na području Bratunca.

– U ovoj zapaljenoj kući pronađeno je ukupno 13 slučajeva. Pronađeni su samo fragmenti kostiju, koje su bile potpuno ugljenisane – navodi Čengić.

Pored braće Omić, bit će ukopani i posmrtni ostaci njihovog oca Nurifa, koji su također pronađeni u zapaljenoj kući u Zalužju. Posmrtni ostaci Nurifove supruge Zehte, iako su bili zajedno odvedeni iz mjesta Sase na području Srebrenice, nisu pronađeni.

Čengić kaže da su u zapaljenoj kući u Zalužju pronađeni i spaljeni posmrtni ostaci braće Čivić, Azema i Sejfulaha, koji su ubijeni u dvadeset prvoj i dvadeset trećoj godini života. Njihovi posmrtni ostaci takođe će biti ukopani na mezarju u Bratuncu.

Najstarija žrtva je Hajrudin Alić, ubijen u 44. godini života.

– Pet žrtava koje će biti ukopane na kolektivnoj dženazi u Bratuncu ekshumirane su iz masovne grobnice Zalužje na podučju Bratunca iz koje je ekshumirano 13 slučajeva, odnosno potupno spaljenih fragmenata ljudskih kostiju. Ostale žrtve pronađene su na površini terena u mjestima Sandići i Čizmići na području Bratunca i u mjestu Križevići na području Zvornika – kazala je Čengić.

Po njenim riječima, posmrtni ostaci Rifata Bajramija, koji je imao 39 godina, ekshumirani su u Šapcu u Republici Srbiji, a preuzeti su od Komisije za nestale osobe Republike Srbije.

Čengić podsjeća da je na području Bratunca do sada ekshumirano i identificirano 1.689 žrtava bošnjačke nacionalnosti koji su ubijeni u toku proteklog rata.

Na kolektivnoj dženazi u Bratuncu 12. maja bit će ukopani:

1. Nurif (Salko) Omić, rođen 1947. u mjestu Sase, u Srebrenici;
2. Nurdin (Nurif) Omić, rođen 1980. u mjestu Ljubovija – Republika Srbija;
3. Hajrudin (Nurif) Omić, rođen 1983. u mjestu Loznica – Republika Srbija;
4. Sead (Jusuf) Jusupović, rođen 1974. u mjestu Konjević Polje, općina Bratunac;
5. Mevludin (Safet) Husić, rođen 1961. u mjestu Suha, općina Bratunac;
6. Rifat (Alija) Bajrami, rođen 1953. u mjestu Skelani, općina Srebrenica;
7. Hajrudin (Hasan) Alić, rođen 1948. u mjestu Suha, općina Bratunac.
8. Azem (Rešid) Čivić, rođen 1971. u Bratuncu;
9. Sejfulah (Rešid) Čivić, rođen 1969. u Bratuncu;
10. Edmir (Fadil) Hajdarević, rođen 1961. u mjestu Sase u Srebrenici.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.