U četvrtak, 16. juna obilježavanje 24. godišnjice pogibije Teufika Tufe Buze

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U četvrtak, 16. juna tekuće godine, navršit će se tačno 24 godine od pogibije jednog od najvećih heroja odbrane grada Visokog, komandira Teufika Tufe Buze. Čovjek koga se cijelo Visoko prisjeća prema akcijama na samom početku rata, a koje su uveliko doprinijele odbrani grada Visokog, ali i prema tome što je bio policajac i komandir jedinice za specijalne namjene Državne bezbjednosti SFRJ u Beogradu koji se početkom 1992. godine vratio u Visoko kako bi pomogao u odbrani svoga grada i svoje države.

Bio je to komandir jedinice OpŠTO Visoko, koja će poslije njegove pogibije biti nazvana “Tufina četa”, koji je rukovodio akcijama zauzimanja Kasarne “Majevica”, zauzimanja položaja na važnim kotama brda Kula Banjerl, kao i akcijom zaustavljanja konvoja JNA sa naoružanjem u samoj blizini Visokog.

Poginuo je 16. juna 1992. godine u rejonu Krčevine, iznad Čekrčića, a ukopan 18. juna 1992. godine na mezarju Piskavice u njegovim rodnom mjestu Poriječani, u blizini Visokog. Proizveden u čin pukovnika, a posthumno nagrađen sa najvećim ratnim priznanjima ARBiH, “Zlatnim ljiljanom” i “Zlatnom policijskom značkom”.

I 24 godine nakon pogibije slavnog Tufe Buze, njegovi saborci se prisjećaju junaštva ovog velikog visočkog borca, te će se u četvrtak održati prigodan program obilježavanja godišnjice pogibije Teufika Tufe Buze.

Program obilježavanja godišnjice pogibije

09;00 sati – Okupljanje i odavanje počasti šehidima i poginulim borcima, polaganje cvijeća na Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima. Obilazak Spomen obilježja Safetu Subaši i polaganje cvijeća na mjestu pogibije u MZ Kralupi – Čifluk;

10:00 sati – Polaganje cvijeća i prigodan program ispred Kasarne „Teufik Tufo Buza“ u Visokom;

11:00 sati – Obilazak Spomen obilježja komandanta Teufika Tufe Buza i saborca Amira Bajraktarevića, dobitnika Zlatne policijske Značke, kada će biti upriličen i čas historije, a na lokaciji Vrela – Krčevine;

12:00 sati – Finale Memorijalnog turnira u streljaštvu „Teufik Tufo Buza“ u rejon Vrela – Krčevine;

13:00 sati – Obilazak mezarja Teufika Tufe Buze u Poriječanima, te mezarja Amira Bajraktarevića u Brezi i Safeta Subaše u Šošnjama, kao i obilazak porodica poginulih po grupama.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.