U cijelom svijetu žene su religioznije od muškaraca

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Istraživanje Pew Reasrch Centra pokazalo je da su žene po pravilu religioznije od muškaraca, posebno kod kršćana.

Iako muškarci dominiraju kada je riječ o utemeljiteljima religija (Abraham, Mojsije, Isus, Muhamed, Buddha itd.) istraživanja pokazuju da su žene mnogo vjernije sljedbenice religija nego li su to muškarci.

Također, većina tradicionalnih religija ženama onemogućava da predvode vjersku službu, ali su one i dalje religioznije, navodi se u ovom istraživanju.

Tako će u SAD 64 posto žena reći da je religija izuzetno važna naspram 47 posto muškaraca.Identičan je omjer i kada se radi o osobama koje se bar jednom dnevno mole.

Iako je zaključak da su žene religioznije u cijelom svijetu, ipak su uočljive razlike između pojedinih religija. Tako su kršćanke mnogo religioznije u odnosu na kršćane, dok je razlika između muslimana i muslimanki u pogledu religioznosti znatno manja.

Prema podacima koje je Pew Reasrch Centar prikupio za 190 zemalja, 83,4 posto žena smatraju se religioznim naspram 79,9 posto muškaraca.

U 61 državi žene su religioznije od muškaraca dok je religioznost u ostalim državama skoro podjednaka. Ipak, niti u jednoj zemlji muškarci nisu religiozniji od žena.

Kada je u pitanju odlazak na vjersku službu (u crkve, džamije, sinagoge i sl.) istraživanje je pokazalo da kršćanke češće posjećuju crkve, dok je situacija kod muslimana i Jevreja obrnuta što je posljedica i različitih religijskih normi.

Vjerovanje u religijske dogme (raj, pakao, anđeli i sl.) podjednaka je i kod muškaraca i kod žena.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.