U Kaknju proglašena epizoda pripravnosti

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Zbog prekomjerne zagađenosti vazduha u Kaknju, Nermin Mandra, načelnik ove opštine i predsjednik Operativnog štaba za primjenu Plana interventnih mjera, proglasio je epizodu pripravnosti.

Ova pripravnost ima za cilj sprečavanje daljeg zagađivanja vazduha i zaštitu zdravlja ljudi. Radi se o prvoj fazi koja podrazumijeva preduzimanje blažih mjera u odnosu na mjere koje se preduzimaju u slučajevima upozorenja ili uzbune.

Mandra savjetuje građanima Kaknja, posebno bolesnim osobama, starim i iznemoglim licima, ali i drugim osjetljivim kategorijama, da smanje kretanje tokom epizode pripravnosti. Prema njegovim riječima, prekoračenost parametara je nešto što se u Kaknju redovno susreće u ovom periodu, kada je grijna sezona i loži se u individualnim ložištima, te koriste nekvalitetni energenti.

“Kakanj je poznat kao grad s velikim industrijskim zagađivačima. Najveći problem je što nemamo evidenciju o tome šta se sve loži. Moramo raditi na smanjenju emisija iz proizvodnih i energetskih postrojenja, kućnih ložišta i ostalih izvora”, naglašava Mandra, dodajući da su najavili inspekcijski nadzor kotlovnica.

Građanima Kaknja omogućen je i besplatan prevoz do poznate kakanjske vazdušne banje u Ponijerima.

Prema podacima Udruženja građana “Ekoakcija”, i u Sarajevu je kvalitet vazduha okarakterisan kao vrlo nezdrav, u Tuzli, Zenici, Goraždu i Sapni kao nezdrav, te savjetuju smanjivanje bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti za stanovnike tih područja.

“Plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe trebalo bi da izbjegavaju veća naprezanja tokom boravka vani”, poručuju iz “Ekoakcije”.

Više vijesti