U petak mevlud povodom mubarek noći Lejletu-l-miradž u Bijeloj džamiji

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U petak, 15. 5. 2015. godine, biti će, povodom mubarek noći Lejletu-l-miradž, u glavnoj Čaršijskoj-Bijeloj džamiji proučen mevlud, kojim će se, tradicionalno, obilježiti ova mubarek noć.

Mevlud će biti proučen nakon akšam namaza, a proučiti će ga učenici visočke medrese “Osman ef. Redžović”.

U islamskoj tradiciji Isra'a i Miradž su dva dijela putovanja, koje je poslanik Muhammed s.a.v.s. imao u jednoj noći, oko 621. godine. Prema vjerovanju muslimana prilikom tog putovanja Muhammed s.a.v.s. je posjetio Mesdžid-al-Aqsa, u Jerusalemu, a zatim je odatle odveden na putovanje kroz sedam nebesa. Naposlijetku, doveden je pred samog Gospodara, te je razgovarao sa Njim.

Mnogi islamski učenjaci smatraju da se to putovanje dogodilo fizički, dakle i dušom i tijelom, dok drugi smatraju da se desio samo kao duhovno putovanje (astralno). To putovanje ukratko je opisano u Kur'anu, u suri koja nosi naziv Al-Isra (noćno putovanje, a mnogo više detalja je navedeno u hadisima Božijeg Poslanika.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.