U Potočarima uskoro muzej posvećen žrtvama genocida

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U kompleksu Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari u toku je adaptacija zgrade koju je koristio holandski bataljon, a koja će biti multimedijalnog karaktera.

Direktor Memorijalnog centra Mersed Smajlović kaže da je prvi sprat zgrade predviđen za prikazivanje kratke priče o padu Srebrenice u julu 1995. godine, a osim toga mogu se vidjeti i pojedinačna svjedočenja i iskazi preživjelih.

“Na drugom spratu posjedujemo oko hiljadu sati materijala za one koje žele da se bolje upoznaju o situaciji koja je bila ovdje u Srebrenici, a posebno nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i početkom suđenja određenim osobama za genocid. U tih hiljadu sati posjetioci mogu da vide suđenja, određene karte i njihov život poslije izricanja presude”, rekao je u izjavi za Fenu Smajlović.

U sklopu adaptacije zgrade, započet je i projekt izgradnje muzeja u saradnji s holandskom ambasadom u Sarajevu. Arhitektonski radovi su završeni i dosad je uloženo 1.247.270 KM.

“S našim partnerom iz Holandije, organizacijom Pax, u toku je opremanje tog dijela. Izložbe koje će podsjećati na genocid bit će izložene u 19 prostorija. Oprema muzeja treba da bude do kraja maja”, istakao je Smajlović, uz pojašnjenje da će prostor koji će biti urađen u sklopu muzeja govoriti o žrtvama genocida.

Također navodi da su u Memorijalnom centru Potočari nephodna i nova zaposlenja i u toku ove godine planirano je da se zaposle dva uposlenika.

Dosad u Memorijalnom centru je ukopano 6.377 žrtava genocida i gotovo za sve ukopane podignuti su nišani.

Od formiranja ovog centra svake godine posjete su sve veće, a tokom prošle godine Memorijalni centar Potočari posjetilo je 154.010 posjetilaca.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.