U protekla dva mjeseca pet ekspedicija na bosanskim piramidama

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Preliminarna analiza novog programa Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” pod nazivom “Ekspedicije na bosanske piramide s volontiranjem” doživljava potpuni uspjeh, a prva polovina programa je već realizirana tokom juna i jula 2015. godine, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Fondacija je ugostila prvih pet Ekspedicija. Domaćini u ime Fondacije su bili akreditirani vodič Ajdin Ahmetspahić, inžinjer geologije Mejra Kozlo i diplomirani arheolog Anela Preljević.

Ove godine Fondacija očekuje oko stotinu učesnika Ekspedicija koji tokom svog desetodnevnog boravka u Bosni i Hercegovini provedu četiri dana na volontiranju na arheološkim lokacijama. Do sada su volontirali na lokaciji prahistorijskog Podzemnog labirinta Ravne, na Bosanskoj piramidi Sunca i Bosanskoj piramidi Mjeseca.

Osim volontiranja u pratnji svojih domaćina oni posjećuju megalitne zidine Daorson kod Stoca, misteriozne stećke u Radimlji, spiritualnu dervišku tekiju u Blagaju, srednjevjekovne utvrde u Vranduku i Travniku, samostan u Kraljevoj Sutjesci, Stari most u Mostaru, čaršije u otomanskom stilu te muzeje u Sarajevu i Mostaru, “Arheološki park: Bosanske kamene kugle” u Zavidovićima i jedinstveni vodopad Kravice kod Ljubuškog u kojem se i okupaju.

Učesnici Ekspedicija su došli iz dvadeset zemalja: Danske, Austrije, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Belgije, Turske, Švicarske, Francuske, Italije, Njemačke, Slovenije, Rusije, Velike Britanije, Litvanije, Švedske, Rumunije, Španije, Australije, Poljske i Nizozemske.

Uporedo s programom “Ekspedicija na bosanske piramide s volontiranjem” ide i program samog volontiranja u kome zainteresirani sami osiguravaju smještaj i transport na arheološke lokacije. Oko pedeset ovakvih volontera radi na lokacijama tokom ove sezone.

To ukupno daje brojku od 150 zainteresiranih mladih ljudi da rade besplatno uz uposlenike Fondacije u Visokom i učestvuju u otkrićima.

Upitnici koji se ispunjavaju nakon odrađenog programa pokazuju ogromno zadovoljstvo gostiju šansom koja im je pružena da kao neprofesionalci pod stručnim nadzorom učestvuju na projektu bosanskih piramida koji zauvijek mijenja naš pogled na drevnu prošlost. Istovremeno svi su prijatno iznenađeni drugim megalitnim lokacijama kao i ljepotama BiH.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.