U RS-u 385 liječenih zavisnika, marihuana i heroin najzastupljeniji

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, odnosno Javna zdravstvena ustanova Institut za javno zdravstvo Republike Srpske (RS) uspostavilo je integrisani informacioni sistem za praćenje pojava i posljedica zloupotrebe opojnih droga, kojim su evidentirani liječeni zavisnici u tom bh.entitetu.

Na osnovu prijava liječenih zavisnika, zaključno s 31. decembrom 2014. godine, u RS-u ih je registrovano ukupno 385.

Ranija istraživanja su pokazala da najveći broj liječenih zavisnika pripada opijatskom tipu zavisnosti, tj. primarno sredstvo zavisnosti je heroin, prosječna starost zavisnika je 33 godine, a najveći broj se nalazi u starosnoj kategoriji od 30 do 34 godine.

Od ukupnog broja liječenih zavisnika, njih 60,2 posto navodi da je porodica prva otkrila problem sa zavisnošću, a 10,6 posto da je to bila policija, navodi se u Prijedlogu strategije nadzora nad opojnim drogama i suzbijanja zloupotrebe opojnih droga u RS-u u periodu od 2016. do 2021. godine.

U tom dokumentu, koji će naredne sedmice biti razmatran na sjednici Narodne skupštine RS-a, precizira se da, kao najčešći razlog eksperimentisanja opijatima i drogama, zavisnici navode znatiželju (23,6 posto), uticaj vršnjaka ili partnera (15,5 posto) i razonodu (14,2 posto), dok se među dominantnim etiološkim faktorima, procijenjenim od zdravstvenih profesionalaca, ističe uticaj mikrosocijalne klime na koju porodica nije uticala (društvo, partner) i disfunkcionalnost porodice.

Od ukupnog broja liječenih zavisnika utvrđeno je da se 31,2 posto zavisnika predoziralo bar jednom.

U pogledu kretanja zaraznih bolesti, evidentirano je da 33,1 posto zavisnika ima pozitivan test na hepatitis C, a to ukazuje na rizično ponašanje koje zavisnike stavlja u rizik od zaraznih bolesti.

Stanje u vezi sa zloupotrebom opojnih droga u RS-u pokazuju i podaci o broju i vrsti zaplijenjenih droga na ilegalnom tržištu od 2002. do 2014. godine.

Na osnovu podataka u vezi sa zaplijenjenim količinama, konstatovano je da je najraširenija zloupotreba marihuane.

Heroin je druga droga po zastupljenosti, dok je u posljednjih nekoliko godina u fazi stagnacije ilegalna trgovina kokainom, na osnovu čega se izvodi zaključak da se ovo tržište približava evropskom ilegalnom tržištu.

Iako su pojedinačno institucije sistema aktivne i uspješne na polju suzbijanja zloupotrebe opojnih droga, međusektorska saradnja u rješavanju problema nije na potrebnom nivou, a jedan od razloga je taj što u RS-u nema dovoljno zajedničkih projekata i programa više ministarstava, institucija Vladinog i nevladinog sektora, poput akcionih planova koje neke zemlje imaju i sprovode ih pod pokroviteljstvom vlade, navodi se u predloženoj strategiji.

Opšti ciljevi strategije su očuvanje i unapređivanje zdravlja stanovništva, te sprječavanje i smanjenje zloupotrebe opojnih droga.

Zagovara se i sistemsko razvijanje mreže institucija i organizacija civilnog društva, u okviru kojih će se osigurati dostupnost i raspoloživost tretmana, liječenja, rehabilitacije i socijalne reintegracije zavisnika, ali i odlučno i dosljedno primjenjivanje i sprovođenje zakonskih mjera protiv proizvodnje i prodaje opojnih droga.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.