U Sarajevu postavljeno “Solarno drvo” za punjenje mobitela

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U krugu Kampusa Univerziteta u Sarajevu u ponedjeljak je instalirano i pušteno u funkciju “Solarno drvo” uz pomoć kojeg će studenti, ali i građani moći puniti svoje mobilne telefone i laptope, na bazi solarne energije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ovaj projekt su realizirali studenti Elektrotehničkog fakuteta u Sarajevu, članovi Udruženja studenata i inženjera elektrotehnike IEEE BS.

“Riječ je o je metalnoj konstrukciji koja izgledom podsjeća na drvo, visine 4,5 metara, na čijem se vrhu nalazi 10 solarnih ploča. Snaga svake ploče iznosi po 80 W, dakle ukupna instalisana snaga ovog autonomnog foto-naponskog sistema je 800 W”, rekao je Almedin Kavaz, predsjednik Udruženja i voditelj projekta.

U krugu Kampusa Univerziteta u Sarajevu u ponedjeljak je instalirano i pušteno u funkciju "Solarno drvo" uz pomoć kojeg će studenti, ali i građani moći puniti svoje mobilne telefone i laptope, na bazi solarne energije. ( KANTON SARAJEVO - Anadolu Agency )

Po njegovim riječima, ovo nije prvi projekt ovog tipa u svijetu i BiH, ali je ovo “Solarno drvo” po svom dizajnu jedinstveno, izgleda “futuristički”, a studenti su vodili računa i da bude simetrično.

“Posjedujemo svu dodatnu opremu koja je potrebna za direktno iskorištavanje proizvedene energije za potrebe punjenja mobitela i prenosnih računara”, dodao je Kavaz.

Realizaciju ovog projekta odobrilo je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS početkom 2015. godine u sklopu Javnog poziva za odabir korisnika sredstava Federalnog fonda za zaštitu okoliša, koja se doznačavaju Kantonu Sarajevo za realizaciju projekata iz oblasti zaštite okoliša. Ukupna vrijednost Projekta je iznosila 22.754,61 KM. Od toga je Ministarstvo odobrilo sredstva u ukupnom iznosu od 18.203,79 KM, dok je preostala sredstva obezbijedilo Udruženje studenata i inženjera elektrotehnike.

Solarno drvo služi i kao element javne rasvjete, jer su na njemu instalisane štedljive led sijalice koje u različitim bojama svijetle u mraku.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić je istakao da projekt izgradnje i instalacije solarnog drveta predstavlja jedan vid promocije korištenja ekološki prihvatljivih obnovljivih izvora energije u Kantonu Sarajevo i BiH.

“Siguran sam da će ovo dovesti do podizanja svijesti društva, u ekološkom smislu, o važnosti korištenja takve energije sa aspekta zaštite okoliša, a posebno zraka kao njegovog sastavnog dijela. Razvoj i korištenje obnovljivih izvora energije dugoročno, između ostalog, doprinosi i diverzifikaciji proizvodnje energije, povećanju konkurentnosti, otvaranju novih radnih mjesta, poticaju razvoja novih tehnologija i domaće ekonomije”, istakao je Lukić.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.