U Srbiji pronađeno najveće nalazište zlata na svijetu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Američka rudarska kompsnijs ‘Freeport-McMoRan’ i njihovi partneri iz Kanade ‘Reservoir Minerals’, u blizini Bora u Srbiji otkrili su možda najbogatije nalazište zlata i bakra na planetu, pišu Novosti.

Naime, ispitivanja na dubini od 558 metara u području zvanom Čukaru peki pokazala su sadržaj od čak 25,7% bakra te 50,3 grama zlata po toni rude. Trenutno najbogatije nalazište na svijetu (rudnik Hollister u SAD-u) ima sadržaj od 27,20 grama zlata po toni rude.

Američka rudarska kompanija u okolici je Bora otkrila čak 65 miliona tona rude s prosječnim sadržajem bakra od 2,6% te 1,5 grama zlata po toni.

U jednoj plićoj bušotini na 179 metara pronađen je sloj debeo 84 metra u kojemu se nalazi sadržaj s 10,75% bakra te 10,86 grama zlata po toni rude. U drugom sloju rude debelom 46 metara pronađen je još bogatiji depozit od 15,8% bakra te 16,77 grama zlata po toni.

O koliko se vrijednom otkriću radi govori i činjenica da se nalazišta s jedan posto bakra smatraju izuzetno profitabilnima.

Prema cijenama ruda na Londonskoj berzi metala, čini se kako su Amerikanci i Kanađani naišli na bogatstvo vrijedno vrtoglavih 18 milijardi dolara.

Dr. Dejan Koželj, direktor i glavni geolog Freeporta u Srbiji izjavio je da je američka kompanija samo u prošloj godini na istraživanja potrošila 15 miliona dolara, a u ovoj godini je predviđeno ulaganje od 20 miliona dolara.

“Rezultati prirodnih mineralnih resursa u Boru izuzetno su otkriće koje može u potpunosti promijeniti teško stanje u kompletnoj rudarskoj industriji u Srbiji. Ukoliko su istraživači stvarno otkrili 25,7 posto bakra i 50,3 grama zlata u toni rude, ovi rezultati su zapanjujući”, zaključio je Ljubinko Savić, stručni savjetnik Udruženja za energetiku Srbije.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.