Umrla najstarija stanovnica Lukomira

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Najstarija stanovnica bjelašničkog sela Lukomir, 88-godišnja Nura Čomor, umrla je u subotu, a jučer je u prisustvu mještana i brojnih planinara ukopana na seoskom groblju.

Od nje je u Lukomiru stariji Ibro Čomor koji je zakoračio u desetu deceniju života.

Nura je bila “zaštitni znak” Lukomira, posljednja stanovnica koja je planinare, turiste i znatiželjnike koji su dolazili da vide jedino autentično bosansko selo u kojem kao da je vrijeme stalo u kamenim kućama pokrivenim šindrom, dočekivala u tradicionalnoj nošnji s dukatom koji je ukrašavao njeno dobrano izborano čelo.

Ne samo godine, već i težak život ostavili su traga na nani Nuri, kako su je oslovljavali svi koji su dolazili u Lukomir.

Živjela sama, u kući koja je stara više od stotinu godina, kako je svojevremeno kazivala. Imala je sedmero djece, a sva su, kako je znala reći “mrela kratko po rođenju”. Jedna ćerka je umrla u djevojačkom uzrastu. Muž Nurin umro je prije desetak godina.

Živjela je sama, plela je čarape i sijala baštu. Tokom zime boravila je u Sarajevu, kod brata.

Posljednje dane života provela je u bolnici u Konjicu, gdje je u umrla.

Lukomir je jedino naseljeno mjesto u BiH iznad 1.300 metara nadmorske visine i posljednje pravo bosansko selo s kućama od kamena prekrivenim strmim krovovima od šindre.

Već petu zimu stanovnici Lukomira provode u Tarčinu, Hadžićima i Vlakovu, Sarajevu jer je selo od novembra do maja u blokadi zbog višemetarskih nanosa snijega.

Zahvalni su kad bageri probiju snježnu blokadu, što im omogućava do povremeno odu do sela i obiđu svoje kuće.

”Tako je bilo i uoči dženaze Nuri, kad su načelnici Općine Trnovo Ibro Berilo i Općine Konjic Emir Bubalo angažirali mehanizaciju da pročisti put do Lukomira” – kazao je za Fenu Mujo Masleša, čija je kuća u Lukomiru jedna od 22 koje su od decembra prošle godine zaključane nakon čega je selo utonulo u zimski san.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.