UNICEF: Smrt prijeti za 69 miliona djece

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) saopćio je kako će usljed faktora, koji mogu da se spriječe ako sve zemlje ubrzaju akcije na poboljšanju zdravlja i obrazovanja najugroženijih, do 2030. godine umrijeti 69 miliona djece mlađe od pet godina.

Stanje djece u svijetu, UNICEF-ov najvažniji godišnji izvještaj, prikazuje sliku onoga što čeka najsiromašniju djecu svijeta ako vlade, donatori, firme i međunarodne organizacije ne ubrzaju napore da odgovore na njihove potrebe.

“Oduzimanje poštene šanse u životu za stotine miliona djece, ne samo da ugrožava njihovu budućnost, nego i budućnost njihovih društava zbog međugeneracijskog prijenosa ugroženosti,” istakao je izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake.

U izvještaju se navodi da je postignut značajan napredak u spašavanju života djece, upisivanju djece u škole i izvlačenju ljudi iz siromaštva, te da je situacija mnogo bolja nego što je bila 1990-ih godina, ali da još uvijek postoji mnogo toga što se može uraditi.

Prema izvještaju, ukoliko stanje djece ostane isto i ukoliko istom brzinom bude rastao broj stanovništva i ukoliko se ne riješi problem nejednakost, 2030. godine 167 miliona djece živjet će u ekstremnom siromaštvu, 60 miliona djece neće ići u školu, a na udaju bit će prisiljeno 750 miliona djevojčica.

U izvještaju se navodi kako najsiromašnija djeca imaju dvostruko više šanse da umru prije pete godine, nego najbogatija djeca.

Nažalost i djeca u Južnoj Aziji i Subsaharskoj Africi čije majke nemaju nikakvo obrazovanje imaju tri puta više šanse da umru nego djeca čije su majke obrazovane.

Budućnost djece izgleda najstrašnije u Subsaharskoj Africi, gdje najmanje 247 miliona djece, odnosno dvoje od troje, živi u višedimenzionalnom siromaštvu i gdje skoro 60 posto mladih od 20 do 24 godine iz najsiromašnije petine stanovništva ima manje od četiri godine školovanja.

Oko 124 miliona djece danas ne ide u osnovnu školu i niži nivo srednje škole, a skoro dvoje od petero djece koja završe osnovnu školu ne nauče čitati, pisati niti koristiti jednostavnu aritmetiku.

Ipak, nada postoji. Izvještaj ukazuje na dokaze da ulaganje u najugroženiju djecu može donijeti trenutne i dugotrajne koristi. Na primjer, dokazano je da uplaćivanje novca pomaže djeci da ostanu duže u školi i da napreduju do viših nivoa obrazovanja.

U prosjeku, za svaku dodatnu godinu obrazovanja, zarada djeteta kada odraste se povećava za oko deset posto. A, u prosjeku, za svaku dodatnu godinu školovanja koju završe mladi jedne zemlje, stopa siromaštva te zemlje pada za devet posto.

Nejednakost nije ni neizbježna ni nepremostiva, tvrdi se u izvještaju. Bolji podaci o najugroženijoj djeci, integrisana rješenja za izazove s kojima se djeca suočavaju, inovativni načini za rješavanje starih problema, više pravednog ulaganja i povećana uključenost zajednica mogu pomoći u smanjivanju socijalnih razlika kod djece, saopćeno je iz UNICEF-a BiH.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.