Upozorenje muškarcima: Vaš pivski stomak vas može ubiti!

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Istraživači sa univerziteta Oxford ustanovili su jaku vezu izmešu “pivskog stomaka” i povećanog rizika od raka.

Daily Mail piše da svaki dodatni centimetar na trbuhu povećava šanse za najopasniji oblik raka prostate, i to za 13 posto.

Ovi rezultati su objavljeni tokom European Obesity Summita, održanog u Geteburgu, gdje je ustanovljeno da muškarci najčešće obolijevaju od raka prostate, a ova konekcija im treba biti upozorenje da povedu računa o količinama piva koje unose.

Samo u Velikoj Britaniji 43.000 slučajeva raka prostate se prijavi na godišnjoj baziu, a 11.000 iz završi sa smrtnim posljedicama. Oxford je do svojih rezultata došao na osnovu 150.000 učesnika, odnosno njihovih rezultata koje su sakupili iz osam zemalja svijeta.

Istraživanje je trajalo 14 godina, uključeno je i 7.022 muškarca koji su oboljeli od raka prostate. Doktorica Aurora Perez-Cornago savjetuje muškarcima da se više potrude kako bi održali idealan balans visine i težine.

Između ostalog, u studiji se navodi i to da oblici raka prostate mogu da se razvijaju godinama, neprimijećeno u potpunosti, a muškarci koji svakako pate od gojaznosti su u prvoj liniji najviše izloženi riziku.

U posljednje vrijeme, stopa smrti uzrokovana rakom prostate je porasla na alarmantnih 18 posto. Ključ u sprječavanju i prevenciji je u zdravoj dijeti i vježbanju, savjetuju stručnjaci.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.