Upozorenje urednicima: Odgovorni ste za tekstove i komentare

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH uputila je apel urednicima i vlasnicima online portala pozivajući ih na odgovornost kod selekcije komentara, a povodom komentara koji sadrže govor mržnje i pozivaju na zločin iz mržnje kod izvještavanja o tragičnoj smrti 14-godišnjeg dječaka u Sarajevu i predstojećeg 9. januara.

Takvi komentari su, navode u saopćenju, veoma opasni, uznemirenje su za građane i vode ka zločinu iz mržnje.

“Urednici portala su dužni odmah ukloniti sve šovinističke i prijeteće sadržaje. Ukoliko nisu u stanju kontrolirati svoj web prostor, onda neka zatvore mogućnost komentiranja. Urednička je obaveza ukloniti komentare koji sadrže govor mržnje, diskriminaciju, prijetnje i huškanje, a one koji ih postavljaju banovati na neko vrijeme ili im potpuno uskratiti pravo komentiranja tekstova”, ističu iz Žalbene komisije Vijeća za štampu.

Naglašavaju da neuklanjanjem komentara neprimjerenog sadržaja i njihovim zadržavanjem na portalu, urednici preuzimaju punu odgovornost za njihov sadržaj, kao i odgovornost za posljedice koje mogu izazvati takvi komentari.

Žalbena komisija Vijeća za štampu podsjeća i urednike, i vlasnike portala, jednako kao i građane koji koriste prostor na web portalima za slobodno izražavanje, da huškanje, prijetnje i govor mržnje podliježu krivičnoj odgovornosti.

“Sadržaji s huškačkim, prijetećim komentarima i govorom mržnje s pozivima na ubojstva, bit će prijavljeni policijskim upravama i tužilaštvima”, podcrtali su.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.