Uskoro potpuna zaštita i očuvanje arheološkog područja Mili u Visokom

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Na osnovu Javnog poziva Ministarstva kulture i sporta FBiH za odabir programa i projekata koji će se sufinansirati iz budžeta FBiH, a koji se odnose na obnovu kulturnog i graditeljskog naslijeđa, Odsjek za lokalni ekonomski razvoj Općine Visoko aplicirao je projektom – Izmještanje lokalne saobraćajnice sa lokaliteta nacionalnog spomenika Mili.

Projekat je usmjeren na zaštitu i očuvanje arheološkog područja Mili – krunidbenog, stolnog i grobnog mjesta bosanskih vladara u Arnautovićima, lokaliteta koji je jedinstveni simbol državnosti Bosne i Hercegovine.

“Ovo praktično znači da smo na osnovu rezultata provedenog Javnog poziva Federalnog ministarstva kulture i sporta, Općini Visoko uspjeli namaći sredstva u iznosu 23.000,00 KM kako bi se izmještanjem lokalne saoobraćajnice, trajno riješilo pitanje zaštite i očuvanja ovog iznimno važnog arheološkog nalazišta. Arheološki lokalitet Mili ima veliki kulturno-historijski značaj za cijelu BiH i njenu državnost, ali i za Općinu Visoko. Osim toga, ovim projektom će naša turistička ponuda biti još kvalitetnija”, izjavila je načelnica Općine Visoko Amra Babić.

Visoko je kraljevski grad, čije kulturno-historijsko nasljeđe stoljećima svjedoči o njegovoj historiji, kao političkog, vjerskog i trgovačkog središta srednjovjekovne Bosanske države.

U dosadašnjim aktivnostima općinske administracije na projektu iluminacije i obilježavanju arheološkog lokaliteta Mili utrošeno je 29.596,15 KM, saopćeno je iz pres-službe Općine Visoko.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.