Usvojen budžet institucija i međunarodnih obaveza BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojili su danas, po hitnom postupku, Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2015. godinu, prema kojem budžet BiH za ovu godinu iznosi 1.563.580.625 KM.

Na prijedlog Vijeća ministara, Predsjedništvo BiH utvrdilo je 4. maja Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2015. godinu, kojim je predviđeno da ukupni prihodi za finansiranje institucija i primanja budu na nivou 2014. godine i iznose 950 miliona KM, dok bi prihodi za servisiranje spoljnog duga iznosili 613.580.625 KM, što je za 232.812.343 KM manje u odnosu na prethodni budžet.

U strukturi prihoda dominira zahvatanje sa Jedinstvenog računa u identičnom iznosu kao i 2014. godine od 750 miliona KM, a ukupna javna potrošnja svodi se na nivo koji omogućavaju realni prihodi bez zastoja u provođenju reformi.

Tokom diskusije o ovoj temi, delegat Nebojša Radmanović (SNSD) izrazio je nevjericu jer se niko od drugih delegata nije javio za riječ.

On je apelovao da javnost danas očekuje štednju od nosilaca vlasti BiH, ističući da mu se ne sviđa što je tekuća budžetska rezerva u sredini godine povećana za 40 posto, a do povećanja sredstava došlo je neopravdano i u nekim institucijama BiH, kao što su Služba za zajedničke poslove, Ministarstvo odbrane, neke policijske agencije itd.

Dragutin Rodić (DNS) smatra da svi budžetski korisnici moraju daleko više računa da povedu o racionalnom trošenju javnih sredstava, kao i da se prestane sa praksom donošenja budžeta po hitnom postupku.

Bojan Ninković izabran je za sekretara Doma naroda parlamenta BiH, a Aida Koristović za sekretara Zajedničke službe parlamenta BiH.

Prilikom utvrđivanja dnevnog reda današnje sjednice, delegat iz HDZ-a 1990 Martin Raguž zamjerio je Kolegijumu doma zašto na vrijeme delegati nisu dobili Prijedlog budžeta institucija, jer, kako je naveo, na taj način se delegati omalovažavaju i uskraćuje im se pravo da na ravnopravan i validan način učestvuju u donošenju budžeta, u interesu budžetskih korisnika.

“Ne bi trebalo da se najvažniji akti u državi donose po hitnom postupku”, upozorio je Raguž.

On smatra da bi pravosudne institucije u BiH trebalo da dobiju više sredstava za rad, kao i neke obrazovne institucije.

Nebojša Radmanović (SNSD) stavio je primjedbe na uvrštavanje Prijedloga Budžeta i izmjena i krivičnog zakona BiH u dnevni red današnje sjednice.

“Nije odgovorno da mi o ovim pitanjima odlučujemo, a da nemamo pravo da ulažemo amandmane, nego se delegati stavljaju pred svršen čin”, istakao je Radmanović.

On se ne slaže ni sa donošenjem izmjena Krivičnog zakona po hitnom postupku.

Ognjen Tadić (SDS) smatra da je procedura donošenja spomenutih zakona utvrđena u skladu sa Poslovnikom o radu ovog doma, i da ne bi trebalo da bude sporna, u čemu ga je podržao i njegov kolega Darko Babalj.

Halid Genjac iz SDA rekao je da Vijeće ministara zaslužuje zahvalnost što je uspio da, za razliku od prošle godine, u realno prihvatljivom roku predloži Budžet. Dogodine, istakao je on, Budžet mora biti predložen u zakonskom roku.

Genjac smatra da izmjene i dopune Krivičnog zakona danas treba da budu usvojene, jer je to međunarodna obaveza BiH, čije ispunjavanje zaustavlja “crni scenario za BiH”, odnosno stavljanje BiH na sivu listu Manivala.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.