Uzajamno priznavanje vozačkih dozvola između BiH i Turske

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma koji se odnosi na uzajamno priznavanje i zamjenu vozačkih dozvola između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske.

U skladu s ovim sporazumom, BiH i Turska uzajamno priznaju važeće vozačke dozvole izdate od nadležnih organa jedne ugovorne strane osobama koje borave turistički na teritoriji druge ugovorne strane ili komercijalnim vozačima u tranzitu.

Zamjena vozačke dozvole koju su izdali nadležni organi jedne ugovorne strane, za osobu koja legalno boravi na teritoriji druge ugovorne strane, bit će obavljena bez polaganja teoretskog i praktičnog ispita za upravljanje onom kategorijom i potkategorijom motornih vozila za koju je izdata originalna vozačka dozvola.

Odredbe sporazuma neće se primjenjivati na vozačke dozvole izdate u jednoj od ugovornih strana na osnovu zamjene vozačkih dozvola izdatih u trećim zemljama.

Prijedlog sporazuma bit će upućen Predsjedništvu BiH u daljnju zakonsku proceduru, a za potpisnika je predložen ministar komunikacija i prometa BiH.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.