Veliki broj skakača na tradicionalnim ‘Skokovima sa Starog mosta’

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Tokom ovogodišnjeg tradicionalnog takmičenja “450. Skokova sa Starog mosta” u Mostaru koje će se održati u nedjelju, 31. jula, u hladnu Neretvu će skočiti između 50 i 60 takmičara koliko ih se prijavilo za skokove. Međutim, tačan broj će se znati uoči samog takmičenja nakon što svi prijavljeni takmičari obave liječnički pregled.

Govoreći o tradiciji skokova sa Starog mosta tokom konferencije za novinare koja je danas upriličena u Klubu skakača u vodu ‘Mostari’ predsjednik tog kluba i predsjednik Organizacijskog odbora Skokova sa Starog mosta Semir Drljević kazao je kako tradicija skokova seže u daleku prošlost u 16. stoljeće iz vremena gradnje samog mosta kada je malo ko u zajednici koja je brojala 4000 stanovnika znao i plivati. Prvi skok zabilježen je 1664. godine dok je formalno takmičenje ustanovljeno 1968. i otad se održava svakog ljeta.

– Budući da je rijeka vrlo hladna, ovo je dosta rizičan poduhvat i samo najvještiji i najspremniji skakači odvažit će se na skok. Skokovi se izvode u dvije kategorije: na noge i na glavu (lasta). U skokovima na noge poželjno je da skakač prilikom ulaska u vodu napravi što manji pljusak (štrap) dok je u skokovima na glavu obrnuto – kazao je Drljević.

Po njegovim riječima, skokovi sa Starog mosta su jedinstveni budući da se po mnogo čemu razlikuju od figurativnih skokova koji su, kako je objasnio, jedan spoj znanosti i sporta i koji imaju 196 pozicija koje su jednim dijelom kombinacija sporta i znanosti. Dok kod skokova sa Starog mosta ni jedan skok nije isti, postoji samo standard figura.

– I ove godine imamo jednu antikampanju skokovima, u medijima se dosta piše kako je Neretva zagađena kako nije za kupanje, međutim ja moram kazati kako su skokovi preživjeli različite carevine, kraljevine i države, preživjet će još dugo, dugo – naglasio je Drljević te je istaknuo kako su organizaciju Skokova sa Starog mosta u Mostaru pomogli Ministarstvo turizma i okoliša FBiH, Ministarstvo turizma i okoliša i Turistička zajednica HNK.

– Jedan od skakača sa Starog mosta koji pripada starijim generacijama Mirsad Deda Pašić tokom konferencije za novinar je kazao kako se ove godine u Mostaru očekuju skakači prije svega iz toga grada ali i veliki broj njih koji dolaze iz susjednih zemalja, Hrvatske, Slovenije, Srbije.. Deda je naglasio kako je i ove godine u stručnom ocjenjivačkom žiriju pet članova.

Tokom konferencije za novinare također je naglašeno kako Skokovi sa Starog mosta doprinose razvoju turizma u Mostaru i Kantonu.

– Prvi turisti nakon rata došli u BiH da vide Mostar i Stari most kako i skokove, sama ta činjenica govori o tome koliko su skokovi važni za razvoj turizma. Posljednjih desetak godina BiH za neko dobro predstavljanje u svijetu koristi Mostar i njegove skokove, to je jedan brand koji izrasta u nešto prepoznatljivo u Europi i nešto što simbolizira BiH – kazao je voditelj Turističke zajednice u Mostaru Mensud Duraković.

Inače, Najpoznatiji i najuspješniji skakač sa Starog mosta je Emir Balić, sa 13 pobjeda, četiri druga i tri treća mjesta. Osim njega, iz starije generacije skakača treba izdvojiti Mirsada-Dedu Pašića, Benaida Kalajdžića, Jadranka i Gorana Finka, a od mlađe generacije najviše uspjeha do sada imali su Lorens Listo, Haris Džemat i Samir Zukanović.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.