Veliki srebrenički cvijet opominje na juli 1995. godine

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Srebrenički cvijet kao simbol borbe protiv genocida, prečnika 16 metara, izgrađen je na brdu Karašnica iznad Ilijaša s ciljem da podsjeća i opominje na 11. juli 1995. godine.

Projekt izgradnje parka na tom lokalitetu, u okviru kojeg je i cvijet, vodi Kantonalno javno preduzeće ”Sarajevo šume”, a napominju da ovim ni slučajno nije namjera isticanje vjerskih ili nacionalnih obilježja nego slanje poruke da se zločin ne smije ponoviti nikada i nigdje.

Cvijet se, osim iz Ilijaša, vidi i s autoputa, a direktor KJP ”Sarajevo šume” Nermin Demirović je kazao da će se konstantno raditi na uređenju tako da godišnja doba neće zakloniti pogled na njega.

Unutrašnjost cvijeta zasađena je zimzelenim biljem tako da će boja biti uvijek postojana.

U okviru Projekta ”Ambijentalno uređenje lokaliteta Karašnica” planirana je izgradnja parka, a do sada je završen centralni dio, cvijet.

“Cilj nam je ono čime mi upravljamo na području kantona prilagoditi, osim ekonomskom, i sociološkom, ekološkom i edukativnom aspektu” naveo je Demirović.

Istakao je da projektom žele podsjetiti i na druge zločine, u brojnim gradovima, Zvorniku, Bratuncu, Tuzli, Sarajevu…

Nastavak radova na uređenju parka planiran je u jesenjoj sezoni kada će biti vršena sadnja drveća.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.