Više od 500 učesnika na “Sportskim igrama Oaze”, Tuka ambasador

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Udruženje za podršku osobama s intelektualnim poteškoćama na području Kantona Sarajevo “Oaza” u naredna četiri dana organizuju “Sportske igre Oaze 2016”. Na manifestaciji će učestvovati više od 500 takmičara i takmičarki iz osam zemalja – Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makadonije, Švedske, Slovenije, Saudijske Arabije i BiH.

Takmičenja će biti održana na olimpijskom bazenu Otoka Sarajevo, Centru za edukaciju, sport i rekreaciju “Safet Zajko”, u kuglani hotela Radon plaza, te u sportskim dvoranama Dobrinja, Vistafona sport klub – Otoka i “Ramiz Salčin” – Mojmilo, u kojoj će večeras u 19 sati biti obavljena ceremonija svečanog otvaranja.

Direktor Udruženja “Oaza” Armin Smajlović na pres-konferenciji je kazao da je cilj ovog takmičenja promocija mogućnosti i sposobnosti osoba s intelektualnim teškoćama kroz sport.

– Udruženje “Oaza” nastoji prvenstveno promijeniti svijesti ljudi da bi se stvorio ravnopravan status osoba s intelektualnim teškoćama u društvu, odnosno zadovoljavanje prava navedenih u UN-ovoj Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom, koju je Bosna i Hercegovina potpisala i ratifikovala 2009. godine po kojoj osobe s invaliditetom imaju pravo na sport i rekreaciju – kazao je Smajlović.

Direkotrica Specijalne olimpijade Bosne i Hercegovine Kada Delić-Selimović kazala je da je cilj ove organizacije promocija sportskih rezultata, trenažnog procesa i uključivanje osoba s intelektualnim poteškoćama u normale tokove života.

– Šeste “Sportske igre Oaze” pokazuju da iz godine u godinu jača ovakav rad, te da se povećava uključivanje osoba s intelektualnim poteškoćama u sportske programe. Cilj nam je da ovaj projekat pokušamo promovisati kao nacionalni državni interes. Ovakvim vidom programskih aktivnosti možemo doprinijeti promociji uspješnih sportista s invaliditetom – kazala je Delić- Selimović.

Ona je podsjetila da je na prošlogodišnjoj ljetnoj Specijalnoj olimpijadi u Los Angelesu bh. tim osvojio 11 medalja, te da će na predstojećoj zimskoj Specijanoj olimpijadi boje naše zemlje braniti 11 takmičara.

Ovogodišnji ambasador “Sportskih igara Oaze” je najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka.

– Jako sam ponosan i sretan što sam dio ovog projekta i dio ove priče. Osobe s intelektualnim poteškoćama zaslužuju našu pažnju. One su dio našeg društva i mi imamo odgovornost prema njima – kazao je Tuka.

Glavni sponzori “Sportskih igara Oaze” su nevladina organizacija MyRight Švedska, SIDA – Švedska međunarodna agencija za razvoj i saradnju, te FIFH Malmo koji je dugogodišnji partner SlO-a iz Švedske. Sponzori ovogodišnjih sportskih igara, između ostalih, su i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo civilnih poslova, Općina Novi Grad Sarajevo, Olimpijski bazen, MUPKS.

Takmičari će se boriti za odličja u osam sportskih disciplina – nogomet, košarka, plivanje, atletika, stoni tenis, boćanje, kuglanje i MATP – program za osobe s višestrukim smetnjama.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.