Vježbanje i fizička aktivnost liječe depresiju i anksioznost

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Nova studija s univerziteta u Kaliforniji potvrdila je ono što smo znali i ranije – vježbanje povećava nivo neurotransmitera kao što su glutamat i GABA, koji nedostaju osobama koje boluju od depresije i anksioznosti.

Neurotransmiteri su hemijski “glasnici” koji mozgu omogućavaju da komunicira s tijelom. Jedan od najraširenijih neurotransmitera u mozgu je GABA (gama-aminomaslačna kiselina), neesencijalna aminokiselina i prirodno sredstvo za smirenje. GABA poboljšava kvalitet sna i pomaže nam da regulišemo emocije i lakše se nosimo sa stresom.

Ričard Medok, profesor psihijatrije i bihevijoralnih nauka i vođa studije sprovedene u Kaliforniji, nada se da će rezultati ove studije pomoći ljekarima i pacijentima da bolje shvate povezanost između vježbanja i mentalnih poremećaja.

“Depresivni poremećaj karakteriše snižen nivo GABA i glutamata, a naša studija je pokazala kako vježbanje pomaže u obnavljanju ovih neurotransmitera”, kaže dr Medok.

U studiji je učestvovalo 38 volontera koji su bili podvrgnuti fizičkoj aktivnosti – vožnji bicikla u trajanju od 20 minuta. Uz pomoć magnetne rezonance, istraživači su izmjerili količinu neurotransmitera u njihovom mozgu prije i poslije vježbanja. Kao što možete pretpostaviti – nakon vježbanja je zabilježen porast neurotransmitera u mozgu.

Dženifer Karter, psiholog s univerziteta u Ohaju, koristi fizičku aktivnost i vježbanje kao sastavni dio terapije za svoje pacijente još od ranih dvijehiljaditih.

“Vježbanje je veoma važan element u borbi protiv depresije, anksioznosti i drugih mentalnih poremećaja. Ukoliko mi se javi depresivna osoba, kažem joj kako su najbolje strategije za samopomoć zapravo vježbanje i društvena podrška. Anksioznim pacijentima dam do znanja kako vježbanje smanjuje brigu, stres i napade panike”, kaže Karter.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.