Vlada FBiH: Zabrana zapošljavanja članova uže porodice?

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Federalna vlada izjasnila se danas o Prijedlogu zakona o zabrani zapošljavanja članova uže porodice predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine i članova Vlade Federacije BiH u javnim organima, koji je podnio Denis Gratz, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

U mišljenju Federalnog ministarstva pravde je navedeno je da je u njemu uočen veliki broj nepravilnosti, a ključna je da većina odredbi nije u saglasnosti sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine.

To se prevashodno odnosi na odredbe 61. 1. i 5. ovog prijedloga, koje su u suprotnosti sa ustavnim odredbama o ljudskim pravima i slobodama, a kojim je ustanovljeno pravo svim građanima da učestvuju u javnim poslovima i imaju jednak pristup javnim službama.

Osim toga, kaže se u izjašnjenju, Prijedlog ovog zakona je u suprotnosti sa Zakonom o organizaciji organa uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine, Zakonom o državnoj službi u Federaciji BiH i Zakonom o namještenicima u organima državne službe u FBiH, jer je u odredbi člana 3. data definicija pojmova državni službenik i namještenik, koja nije u skladu sa odredbama ovih propisa.

Federalna vlada izjasnila se danas i o amandmanima delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Anera Žuljevića (77) i Segmedine Srna-Bajramović (12).

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.