Vučić: Ako vam smeta da dođemo u Srebrenicu, nećemo dolaziti

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Premijer Srbije Aleksandar Vučić govorio je danas o pismu Majki Srebrenice u kojem su one navele da je svako ko negira genocid nepoželjan u Srebrenici na obilježavanju genocida 11. jula.

“Nisam razumio cijelu hajku i priču vezanu za 11. juli i Srebrenicu. Nijednom rječju nisam tome doprinio. Podsjetit ću vas na sve što se dešavalo od 11. jula prošle godine kada su određene osobe, da ne govorim da li ili ne sa određenom političkom pozadinom, pokušale da me linčuju u Srebrenici. Mi smo samo upućivali poruke mira i u skladu sa onom arapskom poslovicom, kada vas neko gađa kamenjem imate dva načina da to kamenje iskoristite. Jedan je da gradite zidove, drugi je da gradite mostove”, kazao je Vučić u današnjem obraćanju.

Kako je kazao, Vlada Srbije i Srbija je izabrala da gradi mostove.

“Pravili smo mostove i odjednom je došla odluka koju smo mi poštovali i na koju nismo reagovali. Nismo ništa rekli, nismo ništa učinili. Rečeno nam je da ne dolazimo. Nećemo da vam smetamo, a ako vam smetamo to što ćemo staviti cvijet, da položimo vijenac, iskažemo pijetet prema vašim žrtvama, nećemo da dođemo. Ništa više od toga nismo rekli, nikoga nismo uvrijedili. Onda je nastavljeno sa uvredama tipa ‘kako ste mislili da ste parama kupili”. Niko nikad to nije mislio niti je želio, niti je uradio. Apsolutno niko od nas. Ali je nekome trebalo da konsturiše cijelu priču ne bi li nas uvukao u živo blato sukoba, uvreda, na Balkanu. Reći ću vam zašto. Mnogi su u Evropi očekivali da Srbija nastavi da pada. Ne zaboravite, Srbija je prije dvije godine bila na ivici ambisa, bankrota. Srbija danas ima zdravije finansije nego veći dio članica EU”, poručio je Vučić.

Dodao je da malo kome odgovara stabilna i snažna Srbija.

“Mi svima odgovaramo kao gubavi, kao neki nad kim su mogli da se iživljavaju svih prethodnih decenija i da nas uvijek uvlače u te stvai. Mene lično mogu da vrijeđaju koliko hoće, nijednu ružnu riječ neću da kažem o njima. Poštovat ćemo druge narode, ali nikome nikada nećemo dozvoliti da gazi srpski narod i da gazi Srbiju. Tačka. I to svi moraju znati. Srbija nije otičar nikad abila, pogotovo ne danas. Srbija će biti sve snažnija, ekonomski jača, otvorenija prema svijetu i komšijama, otvorenija prema prijateljima i samo će graditi prijateljstva. Hoćemo mir, hoćemo stabilnost i mirnu budućnost”, kazao je Vučić.

Podsjetimo, u svom otvorenom pismu članice Pokreta “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, navele su da odluka o tome da na komemoraciji 11. jula nisu poželjni oni koji negiraju sudskim presudama utvrđene činjenice o genocidu nije načelnika Opštine Srebrenica Ćamila Durakovića već je donesena na izričit zahtjev Majki Srebrenice.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.