Vučić nakon sastanka sa Čovićem: Činit ćemo sve da se ne ponovi 1991. godina

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je nakon sastanka s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, kako se nada da će se negativna atmosfera koja se podigla u BiH u posljednje vrijeme biti zaustavljena.

“Želja nam je da pokušamo negativnu atmosferu u BiH zaustaviti. Hrvatski narod ima poseban imperativ, to je moja obaveza, da uredimo BiH po mjeri sva tri naroda. Uvjeren sam da BiH mora unutar sebe pronaći rješenja. Za BiH nema drugog puta osim evropskog puta”, izjavio je Čović.

Kazao je kako je konačno vrijeme da se prestanemo baviti prošlošću i da se okrenemo budućnosti.

Što se tiče najavljenog referenduma u Republici Srpskoj, Čović je kazao kako očekuje da će se on održati, ali kako se tom pitanju nepotrebno posvećuje previše pozornosti.

“Stvorili smo pretjerane tenzije. I do sada sam imao stav da vlast u Republici Srpskoj može u skladu sa zahtjevom građana donositi odluke, ali da one moraju biti suglasne s odlukama Ustavnog suda i Ustavom. Oko toga ne bih špekulirao. Previše naglaska na jedno pitanje, umjesto da se bavimo životnim pitanjima”, istaknuo je Čović, navodi Tanjug.

Vučić je ponovio kako Srbija ni na koji način neće utjecati na odluku srpskih političara u BiH o referendumu.

“Nismo podržali tu odluku, ali nismo vršili ni pritisak, niti ćemo na bilo koji način utjecati na odluku hoće li referenduma biti. Srbija je bila i bit će uz Republiku Srpsku”, kazao je Vučić, istaknuvši kako se iz tog stava čelnih ljudi Srbije ne trebaju izvlačiti zaključci o nekakvim podjelama.

“Nije ovo vrijeme podjele na huškače i izdajnike”, kazao je premijer Srbije.

Vučić je naglasio da se nada i da će činiti sve da se ne ponovi situacija u regionu iz 1991. godine.

“Činit ćemo sve da očuvamo mir i regionalnu stabilnost”, rekao je Vučić novinarima i dodao da su Srbija i RS u najboljim mogućim odnosima i tako će biti i ubuduće, kao i da Srbija poštuje integritet BiH.

Dodao je kako je Republika Srpska “imala više opcija, mnogo karata na koje je mogla odigrati”.

“To su naše taktičke razlike. Sada treba vidjeti što je moguće uraditi u budućnosti. Samo sam htio o tome razgovarati, a osobno sam se rukovodio interesima srpskog naroda s obje strane Drine. Mislim da smo sve uradili na najbolji način i ne mislim da će se oni predomisliti”, kazao je Vučić, dodavši kako ne smatra da je to najvažnije pitanje jer će se taj dan slaviti ovako ili onako.

Po njegovim riječima, Srbija će učiniti sve da očuva regionalni mir i stabilnost.

“Uvjereni smo da Republika Srpska i srpski narod neće nikoga napadati, ali nećemo dozvoliti nikome da napada Republika Srpska”, poručio je Vučić.

Vučić je dodao kako želi najbolje moguće odnose s bošnjačkim predstavnicima u BiH, ustvrdivši kako danas međusobno povjerenje nije na najvišoj razini.

“Želim vjerovati da nisam tome pridonio i da nisam kriv. I to ne samo ja, nego i vlada. Radit ćemo na izgradnji boljih odnosa. Odnosi su, i zbog BiH i Republike Srpske, veoma, veoma važni”, istaknuo je.

Izrazio je nadu kako će za nekoliko mjeseci atmosfera biti drugačija, jer sadašnja situacija nije dobra ni za jednu stranu.

“Vjerujem da će biti razgovora između Srba i Hrvata, između Srba i Bošnjaka, pa ako hoćete i između Hrvata i Bošnjaka. Zbog ovoga smo bar deset investitora odvratili od ulaganja na našim prostorima”, rekao je Vučić.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.