Vučić u Moskvi kupuje nove borbene avione

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić i izaslanstvo Ministarstva obrane borave u jednodnevnom posjetu Moskvi gdje bi trebalo da se realizuje dogovor o preuzimanju šest aviona “mig 29”.

Vučić će tom prilikom razgovarati s ministrom obrane Ruske Federacije Sergejem Šojguom te prisustvovati prezentaciji aviona i vojne opreme.

“Migovi” stižu do kraja marta, rekao za RTS pomoćnik ministra obrane Nenad Miloradović i dodao kako “Srbija nakon 25 godina ponovo dobiva lovce”.

– Ono što je značajnije od samih aviona je mogućnost da na jedan trajan, temeljan i efikasan način riješimo sposobnost zaštite zračnog prostora, što je gorući problem ne samo srbijanskog ratnog vazduhoplovstva nego i svih zemalja u regiji, rekao je Miloradović.

Uoči posjete Moskvi, srbijanski premijer je izjavio kako bi Vojska Srbije u naredna tri mjeseca mogla da dobije šest “migova 29” i da je za njih s Rusijom dogovorena veoma dobra cijena. Naglasio je kako Srbija, kao vojno neutralna zemlja, želi samo da u svakom trenutku zaštiti vlastite građane i međunarodno priznate granice.

Više vijesti