Za četiri mjeseca u 2016. rođeno 5.434, a umrlo 7.000 osoba

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U prva četiri mjeseca ove godine u FBiH rođeno je 5.434 osoba, a u istom periodu umrlo je 7.000 oosba, piše bh. novinska agencija Patria. Negativna stopa prirodnog priraštaja zabilježena je tokom prva četiri mjeseca 2016. godine, ali i u novembru i decembru 2015. godine.

Za prva četiri mjeseca sklopljeno je 3.198 brakova, a razvedeno 355.

Dugoročno gledano, negativan prirodni priraštaj utjecat će na sve tokove društvenog života, a već odavno nam prijeti bijela kuga. Ukoliko se nastavi ovakav trend rasta odnosno pada broja stanovnika kao i razvoda brakova, FBiH će se suočiti sa velikom krizom.

Prekomjeran odlazak mladih iz BiH što znači zdravog i reproduktivnog stanovništva samo će doprinijeti produbljivanju krize. Ako tome dodamo i problem steriliteta s kojim se često suočavaju bračni parovi u FBiH, a proces liječenja i začeća traje godinama uskoro bismo se mogli suočiti sa još poraznijim podacima u demografskoj slici BiH. Inače, ovaj zdravstveni problem nije zakonski tretiran ni na nivou FBiH, ni na nivou države.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.