Za četiri tunela na Koridoru 5C spremna 783 miliona KM

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Gradnja četiri tunela na Koridoru 5C, koja se nalaze na listi prioriteta Vlade Federacije, a čijom će se realizacijom znatno skratiti vrijeme putovanja, prvenstveno prema jugu, koštat će ukupno 783 miliona maraka, saznaje „Dnevni avaz“.

Krajem godine

Radi se o projektima „Autocesta FBiH“ koji su već u potpunosti spremni za realizaciju i čija je dokumentacija pripremljena za investiranje već krajem ove ili početkom 2017. godine, dok su sredstva za gradnju već osigurana putem stranih kreditora.

Gradnja tunela kroz planinu Prenj, gdje bi Koridor 5C prolazio dolinom Bijela, a tiče se dionice autoputa od Konjica prema Mostaru, koštat će ukupno 400 miliona KM. Ovo će biti najskuplji i najzahtjevniji tunel na Koridoru, čija je ukupna dužina deset kilometara.

Ova dionica, kako i izgradnja tunela jednim dijelom finansirat će se sredstvima „Autocesta FBiH“, a drugim putem kredita kineske države banke EXIM. Njegovom izgradnjom skratit će se trasa za 18 kilometara.

Gradnja tunela na dionici Vranduk – Ponirak (ulaz tunel Zenica) koštat će ukupno 96 miliona maraka. Ovaj tunel finansirat će se putem Fonda za međunarodni razvoj OFID.
Gradnja i drugog tunela u Zenici, od ukupno tri na dionici Koridora 5C, Ponirak – Vraca (tunel Zenica) koštat će 171 milion maraka, a ovaj tunel finansirat će Evropska investicijska banka (EIB).

Zenica jug

Treći tunel na području Zenice, na dionici Vraca – Pečuj (tunel izlaz iz Zenice), koštat će 116 miliona maraka. Svi ovi tuneli obuhvaćeni su dionicom Zenica jug – Zenica sjever.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.