Za kulturu i sport od igara na sreću 830.762,80 KM

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta, donijela Odluku o utvrđivanju liste korisnika i raspodjeli dijela prihoda ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću.

Prema Uredbi o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću, ovo ministarstvo raspodjeljuje dio prihoda u iznosu od 830.762,80 KM uplaćenih u Budžet FBiH u 2014. i 2015. godini, ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Od toga je 343.800 KM raspodijeljeno za finansiranje programa i projekata iz oblasti promoviranja kulture, sadržanih u odobrenom konačnom prijedlogu liste korisnika, nakon provedene procedure po javnom konkursu.

Iznos od 486.962,80 KM namijenjen je promicanju razvoja profesionalnog i amaterskog sporta u cilju povećanja sredstava fonda za nagrađivanje za istaknute sportske rezultate, također sadržanih u odobrenom konačnom prijedlogu liste korisnika, a nakon provedene procedure po javnom konkursu.

Na javni konkurs za oblast promoviranje kulture stiglo je ukupno 268 zahtjeva, a za promicanje razvoja profesionalnog i amaterskog sporta u cilju povećanja sredstava fonda za nagrađivanje za istaknute sportske rezultate 339 zahtjeva, što je ukupno 607 podnosilaca zahtjeva s područja cijele FBiH.

Ukoliko je jedan korisnik aplicirao s više projekata, nadležna komisija je predložila da bude podržan samo jedan. Federalna ministrica kulture i sporta je prihvatila sačinjenu rang-listu, te na temelju nje predložila Vladi donošenje Odluke o utvrđivanju liste korisnika.

Federalno ministarstvo kulture i sporta će, najkasnije u roku od 30 dana, sa svim korisnicima zaključiti pojedinačne ugovore o dodjeli sredstava. Obaveza korisnika je da najkasnije do 31.12.2016. godine ovom ministarstvu dostave izvještaj o namjenskom utrošku dodijeljenih sredstava. Ukoliko to ne učine, ili sredstva utroše suprotno propisanim kriterijima, ne mogu ostvariti pravo na dodjelu sredstava u naredne dvije godine.

Vlada FBiH zadužila je federalne uprave, federalne upravne organizacije, federalne ustanove i druge federalne institucije i službe, naročito Agenciju za državnu službu FBiH, institucije FBiH koje je osnovala Federacija BiH, a koje vrše javna ovlaštenja i imaju svojstvo pravne osobe, izuzev federalnih ministarstava, da obustave konkursne procedure za prijem državnih službenika, namještenika i ostalih zaposlenika do 30.9.2016. godine.

Ista obustava odnosi se i na zaključivanje svih ugovora o djelu. U slučaju neodgodive potrebe, ove institucije ugovor o djelu mogu zaključiti isključivo uz prethodnu saglasnost Vlade Federacije BiH.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.