Zafke optužen za saučesništvo u ubistvu više od 3.600 osoba

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Sud u Njemačkoj optužio je Huberta Zafkea (95), bivšeg bolničara u nacističkom logoru u Auschwitzu, za saučesništvo u ubistvu više od 3.600 osoba na jednom od posljednjih suđenja u Njemačkoj u vezi sa holokaustom.

Zafke, koji se na suđenju, već tri puta odloženom zbog njegovih zdravstvenih problema, pojavio u invalidskim kolicima nije optužen za direktnu umiješanost u bilo kakva ubistva, ali tužilaštvo tvrdi da je bio svjestan funkcije kampa kao objekta u kojem se izvršavaju masovna ubistava, optuživši ga za saučesništvo u ubistvu najmanje 3.681 osobe.

Optužbe se odnose na period od 15. augusta do 14. septembra 1944. godine, kada je Zafke radio kao bolničar u Auschwitzu. Tokom tog perioda, najmanje 14 deportacionih vozova stiglo je u logor, a među zatvorenicima bila je i Anne Frank, djevojčica koja postala poznata po pisanju svog dnevnika o patnjama Židova tokom Drugog svjetskog rata.

Frank, koja je u Aushwitz stigla s roditeljima i sestrom, kasnije je prebačena u drugi logor Bergen-Belsen, gdje je umrla 1945. godine.

Suđenje u regionalnom sudu u Neubrandenburgu odloženo je do narednog ponedjeljka zbog ponovnog pogoršanja zdravstvenog stanja optuženog.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.