Zašto ne bi trebalo da izbjeljujete zube

Snježno bijeli zubi možda izgledaju lijepo, ali to ne znači da su zdraviji od „žućkastih“. Osim spoljnih faktora koji utiču na boju zuba, poput hrane, duhana i vina, postoje i oni koji su uslovljeni unutrašnjim procesima.

Naime, tokom odrastanja mijenja se struktura dentina, čvrstog tkiva od kog se sastoji većina zuba. Kako starimo, smanjuje se dotok krvi u to tkivo i zubi postaju žuti, ali ne i manje zdravi.

Gubitak bijele boje je potpuno prirodan, a mnoga istraživanja pokazala su da su žuti zubi zapravo jači i zdraviji od bijelih.

Izrazito (prirodno) bijeli zubi mogu upućivati na višak fluorida u organizmu zbog kojeg dolazi do dentalne fluoroze ili pak na nedostatak kalcijuma.

Nijansa zuba zavisi od boje dentina i debljine i prozirnosti gleđi. Naime, dentin može biti jako žut, a ako je gleđ tanka onda će zubi biti žući.

Više vijesti
Komentara ( )

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove Visokoin.com portala. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.