Zbog izmjena Zakona o radu mladi se širom Francuske sukobili sa policijom

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Mladi su danas širom Francuske aktivirali dimne bombe i sukobili se sa policijom tokom protesta zbog predloženih izmjena Zakona o radu. Sukobi između demonstranata i policije izbili su na Trgu Republike u centralnom dijelu Pariza nakon što su neki od studenata aktivirali dimne bombe.

Policija je saopštila da su dva policajca povrijeđena, a tri demonstranta uhapšena. U gradu Rennesu na zapadu Francuske, više stotina demonstranata prekinulo je željeznički saobraćaj izlaskom na prugu na glavnoj stanici. Omladina se sukobila sa policijom i u Marseilleu na jugu Francuske.

Cilj mjera je oslobađanje tržišta rada i smanjenje stope nezaposlenosti od deset posto. Stopa nezaposlenosti među mladima je skoro 25 posto.

Međutim, kritičari izmjena Zakona ističu da amandmani prijete sigurnosti radnih mjesta i mnogi smatraju da neće dovesti do novih zapošljavanja.

Širom Francuske, više desetina škola i nekoliko Univerziteta ostalo je zatvoreno zbog protesta.

Protesti su održani uprkos tome što je Vlada objavila i ublaženu verziju spornih reformi tržišta rada. Najveći studentski sindikati UNEF i dva veća radnička sindikata CGT i FO izrazili su nezadovoljstvo izmjenama i ponovili su poziv da se povuče cjelokupan nacrt za reforme.

Ministarstvo obrazovanja saopštilo je da zbog protesta nije radilo 115 državnih srednjih škola, a da su Univerizetski kampusi ostali zatvoreni na pariskoj Sorboni te u gradovima Lyon i Bordeaux.

Brojni mladi ljudi, uključujući diplomce, moraju po nekoliko godina po završteku studija da rade na osnovu kratkoročnih ugovora ili da stažiraju.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.