ZDK: Na evidenciji oko 1200 zaposlenih osoba više nego nezaposlenih

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Postepeno se smanjuje broj nezaposlenih osoba na evidenciji Službe za zapošljavanje ZDK-a. Nakon dužeg vremena, u martu ove godine na evidenciji je bilo oko 1.200 zaposlenih osoba više nego nezaposlenih. To su početni, ali ohrabrujući koraci u rješavanju jednog od ključnih problema u našoj zemlji.

Od 50 miliona maraka, koliko je Vlada Federacije početkom godine usmjerila u projekte zapošljavanja mladih osoba i samozapošljavanja, ZDK je dobio 9.375.000 maraka.

«Za 22 dana, animirajući naše poduzetnike i osobe koje su kroz program samoupošljavanja otvorile vlastite biznise, mi smo uspjeli te novce utrošiti», kaže Marinko Kelavić, direktor Službe za zapošljavanje ZDK-a.

Ta, ali i sredstva u iznosu od oko 700.000 maraka planirana za ove namjene u kantonalnom budžetu, kažu u nadležnom ministarstvu, osiguravaju pozitivne pomake u oblasti zapošljavanja na ovom području. Broj zaposlenih u prvim mjesecima ove godine je u porastu i nakon dužeg vremena je veći od broja nezaposlenih. No, nužno je nastaviti u tom smjeru, te uz već provjerene programe za sticanje prvog radnog iskustva visokoobrazovanih kadrova, kreirati i nove, prateći zahtjeve tržišta rada.

Kako ističe Nurđehan Šahinović, ministar za rad socijalnu politiku izbjeglice i raseljene osobe ZDK-a,

iz raznih statistika, uvidjeli su da srednja stručna sprema, KV radnici i VKV radnici nemaju te mogućnosti a moraju imati pripravnički ili volonterski rad.

Nastavlja se i GOLD projekt u čijem finansiranju uz USAID i Federalni zavod za zapošljavanje učestvuje i Vlada ZDK-a. U prošloj godini ovaj projekt bio je izuzetno uspješan.

«Na osnovu prekvalifikacije i dokvalifikacije u 5 ili 6 firmi na području ZDK-a mi smo uspjeli zaposliti 680 radnika», kaže Šahinović.

Alisa Neimarlija je zahvaljujući tom projektu dobila posao. Uposlenica visočke kompanije Alma Ras, kaže kako je nije imala apsolutno nikakvog iskustva u ovome poslu i da je za nekoliko mjeseci prošla obuku za rad.

Projekti podrške zapošljavanju, koji će dijelom ili u potpunosti biti finansirani iz kantonalnog budžeta, tek slijede.

«Mislim da će stanje biti dosta dosta bolje: Treći i četvrti mjesec do petog mjeseca – očekujem preko 2000 uposlenih», poručuje Kelavić.

Na potrebu još intenzivnijeg djelovanja u oblasti zapošljavanja ukazali su i zastupnici Skupštine ZDK-a, razmatrajući informaciju o stanju u ovoj oblasti. Naglašeno je kako je u tim aktivnostima od presudne važnosti zajedničko djelovanje svih nivoa vlasti.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.