Žena koja putuje svijetom i distribuira lijekove za abortus

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Doktorica Rebecca Gomperts ima jedinstven posao na svijetu. Ona je svoj život i djelo posvetila ženama koje žele okončati trudnoću.

Polazeći od premise da 47.000 žena diljem svijeta umire od nesigurnog abortusa, a to se smatra jednom od najsigurnijih medicinskih procedura – u zemljama gdje je abortus legalan, dolazimo do podatka da svakih devet minuta jedna žena umre od pokušaja okončanja trudnoće.

Procijenjeno je da vipe od 20 miliona žena, koje se podvrgnu ilegalnom abortusu u svijetu dobiju dugotrajne zdravstvene poteškoće, neplodnost i hronične – skoro neizlječive bolove.

Dr. Rebecca Gomperts posvetila je svoje životno djelo da ženema koje nisu u mogućnosti, i u zemljama gdje je to ilegalno, sigurno pomaže da okončaju neželjenu trudnoću.

Ona koristi čak i dronove, čamce i sve moguće alate kako bi lijekove za abortus dostavila u dijelove zemaljske kugle u kojima je to ilegalno, a kazala je da je ništa neće pokolebati u toj namjeri.

Od osnivanja neprofitne organizacije Woman on Waves 1999. godine, taktika koju Gomperts koristi je evoluirala u više navrata.

Našla je mnogo zakonskih rupa, a osnovala je i Woman on Web, gdje putem pošte dostavi lijekove za abortus ukoliko one nemaju novca da ih sebi priušte, ili ako je abortus ilegalan u zemlji iz koje dolaze.

Ko je Rebecca Gomperts?

Rođena je u Surinamu, ali je kao trogodišnja djevojčica poreselika u Holandiju. Studirala je medicinu, išla je u Umjetničku školu, a u njenoj zemlji abortus je legalan od 1984. godine.

Tada je bila premlada da se uključi u bilo kakav aktivizam, ali radeći u bolnici gdje su žene dolazile sa teškim povredama od ilegalnog abortusa – nije imala drugog izbora za buduću profesionalnu orijentaciju, kazala je.

Pomažući na jednom projektu Greenpeacea u Južnoj Africi čula je mnogo priča o ženama koje pate, te je pokrenula Women on Wawes projekat.

Ta organizacija putuje dilje svijeta – kako bi pomogli ženama u nevolji. Maroko, Španija, Poljska, Portugal, Ekvador… samo su neke od zemalja koje su posjetili, i ne planiraju stati.

Dronove je kupila kako bi pojednostavila rad, a s njima može lako prelaziti iz zemlje u zemlju – te pospješiti misiju koju je sama sebi zadala.

Ono što je “caka” u cijeloj priči, Gomperts nikada nije prekršila niti jedan zakon.

“Ljudima je dozvoljeno da uvoze lijekove za ličnu upotrebu, i to tako funkcioniše. Naši doktori pošalju recept, a mi dostavimo lijekove. Zakon nije statičan naravno, pomjeramo granice interpretacije internacionalnih zakona i stavljamo ih u okvire ljudskih prava”, izavila je.

Suštinski, to izgleda ovak: Svjetska zdravstvena organizacija ima listu lijekova za abortus na listi esencijalnih lijekova kojima individualci mogu pristupiti. S tim u vezi, holandska doktorica se više od decenije bori sa internacionalnim legalnim barijerama, i nastavit će to da radi ostajući privržena želji da svim ženama na svijetu omogući reproduktivna prava.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.