Žene sa većom stražnjicom su pametnije i zdravije

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Naučnici sa Univerziteta Oxford su otkrili da žene sa većom od prosječne stražnjice su ne samo pametnije već i otpornije na hronične bolesti.

Prema portalu ABC News, rezultati pokazuju da su žene sa većom pozadinom sklone nižem nivou holesterola u organizmu i imaju veću vjerovatnoću da će proizvoditi hormone koji metabolizuju šećer.

Žene sa većom zadnjicom imaju manju vjerovatnoću da će imati dijabetes ili probleme sa srcem. Također, velika zadnjica znači višak masti Omega-3 za koji je dokazano da katalizira razvoj mozga.

Istraživači su također otkrili da su djeca, koja su rodile žene širih kukova, intelektualno superiornija u odnosu na djecu koje su rodile manje “zaobljene” majke.

Istraživanje je vršeno na osnovu analiziranja 16.000 žena.

“Profesor Konstantinos Manolopoulos, koji je vodio tim na Univerzitetu Oxford, je rekao kako žene sa više masnoće na stražnjici imaju manji nivo holesterola i glukoze”, navedeno je na ABC Newsu.

Imati veću zadnjicu također pogoduje razini leptina u ženskom tijelu, odnosno hormonu odgovornom za regulaciju težine i dinopektina – hormona koji ima anti-upalno, vaskularno-zaštitno i anti-dijabetično dejstvo.

Masno tkivo zadnjice “zarobljava” štetne masne čestice i sprečava kardivaskularne bolesti.

Slične studije su rađene i na univerzitetima u Kaliforniji i Pottsbourghu i otkriveno je da žene sa većom stražnjicom, širokim kukovima i manjim strukom imaju tendenciju i da duže žive.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.