Žene trebaju više sna nego muškarci zbog “složenijeg” mozga

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ženama je potrebno nešto više sna nego muškarcima, jer imaju “složeniji” mozak, tvrde britanski naučnici.

Stručnjaci iz Centra za istraživanje sna Univerziteta Loughborough u Velikoj Britaniji za Mail Online su kazali da ženama treba dvadesetak minuta sna više nego muškarcima, jer ženski mozak tokom dana obavlja teže zadaće nego muški. Studiju su proveli na uzorku od 210 muškaraca i žena u srednjim godinama.

“Jedna od najvažnijih funkcija sna je omogućiti mozgu da se oporavi i obnovi”, kazao je autor studije Jim Horne, stručnjak za spavanje i san i nekadašnji direktor Centra za istraživanje sna Univerziteta Loughborough.

“Za vrijeme sna se korteks, najrazvijeniji dio mozga zadužen za ‘izvršne funkcije’, a to su sposobnosti upravljanja poput snalaženja u vremenu, prosudbe, kontrole poriva, planiranja, organizacije i kritičkog razmišljanja, isključuje i počinje se obnavljati i oporavljati”, objasnio je.

Dužina sna ovisi o kompleksnosti i intenzitetu moždane aktivnosti tokom dana, ističe Horne. “Što više koristite mozak tokom dana, tom će organu više trebati da se oporavi, a posljedica toga je potreba za većom količinom sna. Žene najčešće svakodnevno simultano obavljaju više zadaća, odnosno puno poslova istodobno, pri čemu mozak funkcionira na drukčiji, zamršeniji način nego kod muškaraca. Zbog toga je njihova potreba za snom veća. Riječ je o prosječno dvadesetak minuta sna više”, objasnio je Horne.

No podsjetio je da je katkad i muškarcima koji obavljaju kompleksnije poslove pri čemu moraju “donositi važne odluke”, potrebno više sna nego muškarcima koji obavljaju jednostavnije poslove.

Studija je pokazala i da je loš san žena povezan s brojnim nuspojavama – dubokom tjeskobom, pojačanim osjećajem neprijateljstva prema drugima, depresijom i ljutnjom. Kod muškaraca takve nuspojave nekvalitetnog sna nisu zamijećene, kazao je Horne.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.