Zenički srednjoškolci poručili da žele ostati u BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Oko stotinu zeničkih srednjoškolaca današnjim defileom glavnim gradskim ulicama poručilo da želi ostati u Bosni i Hercegovini te pomoći državi da poboljša uslove života. Defile je organizovala Mreža vijeća učenika Zeničko-dobojskog kantona u sklopu akcije MreVUK-a u Bosni i Hercegovini pod nazivom „Gradimo mostove, rušimo zidove“.

Ajša Luković, glasnogovornica Mreže vijeća učenika Zeničko-dobojskog kantona, izjavila je kako je ovo pokušaj da se mladi potaknu da ostanu u Bosni i Hercegovini.

„Osnovni cilj projekta ‘Biraj ostati’ je zadržavanje mladih u Bosni i Herceogvini. Odlazak mladih iz naše države predstavlja sve veći problem i općenito našeg društva te smo mi na ovaj način pokušali da potaknemo mlade da ostanu u našoj zemlji. Mladi bi u Bosni i Hercegovini trebali ostati jer imamo dosta neiskorištenih resursa, zbog određene želje i ljubavi prema domovini, a u svakom slučaju trebamo ostati, pa neka to bude i izazov. Akcija ‘Biraj ostati’ provodi se danas isključivo u Zenici, dok se u ostalim gradovima provodi akcija ‘Gradimo mostove, rušimo zidove'“, zaključila je Luković.

Ermin Mandžuka, predsjednik Vijeća učenika Srednje medicinske škole u Zenici, rekao je kako je jedan od glavnih problema srednjoškolaca u BiH slab izbor fakulteta i univerziteta, ali da bi mladi trebali ostati i pomoći svojoj zemlji.

„Želimo da predstavimo nedostatke ili potrebe koji predstavljaju određene probleme srednjoškolcima u Bosni i Hercegovini. Smatram da bi mladi trebali ostati u BiH kako bi nešto promijenili, smatram da su mladi ključni faktor za promjene u našoj državi, a što treba postići kroz što više rada i truda. Opet, glavni nedostaci su recimo zastarjela nastavna učila, slab izbor fakulteta i univerziteta, mada, problema naravno ima dosta“, izjavio je Mandžuka.

Nakon defilea do Trga Alije Izetbegovića u Zenici, srednjoškolci su zalijepili svoje poruke na traku kako bi svi odgovorni mogli vidjeti njihove razloge zašto bi mladi trebali otići ili ostati u BiH.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.