Zika virus sve bliže: Pojavio se u Austriji, jedna osoba zaražena

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Zika virus, koji je prisutan u više zemalja južne Amerike, registrovan je i u Austriji, pošto je Institut za tropsku medicinu Univerziteta u Beču ustanovio prisustvo tog virusa kod jedne Austrijanke koja se vratila iz Brazila.

Specijalista za tropsku medicinu Hervig Kolarič rekao je agenciji APA da dijagnoza zaraze zika virusom nije opasna, izuzev ako je pacijentkinja trudna.

Hervig Kolarič je izrazio uverenje da će se narednih nedelja sve više ljudi sa putovanja iz Južne Amerike vraćati sa infekcijom zika virusom.

“Četiri petine to neće ni primjetiti, a istovremeno je nebitno da li imaju Zika virus, izuzev ako se radi o trudnicama, naglasio je Kolarič.

On isključuje mogućnost epidemije u Austriji, navodeći da je kao prvo prehladno, a kao drugo da nema odgovarajućeg načina prenošenja.

Insitut za zaštitu zdravlja Srbije danas je saopštio da Zika virus još nije registrovan u Srbiji.

Virus Zika, koji prenose komarci, eksplozivno se širi, izjavila je danas šefica Svjetske zdravstvene organizacije Margaret Čan i za 1. februar sazvala hitan sastanak posvećen ovoj epidemiji.

Na tom sastanku će biti odlučeno da li da bude proglašena vanredna situacija na međunarodnom nivou, rekla je Čan na sastanku članica SZO danas u Ženevi, prenijela je agencija AFP.

Šefica SZO je izjavila da, iako nema definitivnog dokaza da je virus Zika odgovoran za nagli rast broja slučajeva rađanja djece sa teškim oštećenjem mozga u Brazilu, “nivo opasnosti je izuzetno visok”.

Ona je dodala da postoji moguća veza između infekcije virusom Zika i Gijen-Bareovog sindroma, koji može da uzrokuje privremenu paralizu.

SZO je posljednji put sazvala međunarodnu vanrednu situaciju 2014. godine zbog epidemije ebole u zapadnoj Africi, tokom koje je od te bolesti preminulo više od 11.000 ljudi.

Virus Zika je otkriven 1947. godine, ali je decenijama uzrokovao samo blaže zdravstvene teškoće, ali je Čan istakla da je “situacija danas dramatično drugačija”.

Prema podacima Američkog centra za kontrolu bolesti, virus Zika je sada prisutan u više od 20 zemalja, uglavnom u centralnoj i Južnoj Americi.

Zasad ne postoji vakcina protiv ovog virusa, koji je srodan sa denga groznicom. Naučnici već godinama nastoje da proizvedu lijek protiv denge, ali bez uspjeha.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.