Zloupotreba vjere je najveći problem sa kojim se muslimani i islamski svijet danas suočavaju

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Predsjednik Ureda za vjerske poslove Republike Turske Mehmet Gormez izjavio je danas kako je zloupotreba vjere i vjerskih osjećaja ljudi najveći problem i izazov sa kojim se muslimani i islamski svijet danas suočavaju.

Gormez je održao uvodno izlaganje na otvaranju 33. Zasjedanja muftijstava Turske koje je danas održano u Adani na temu štete koju je društvu nanio neuspjeli julski pokušaj vojnog udara u Turskoj koji je izvela teroristička organizacija FETO.

Naglasivši da historijska ostavština i tradicija islama nikada nisu bili satkani kao jednolično i jednotipsko shvatanje, turski vjerski poglavar Gormez je kazao kako u svijetu vijekovima postoje različiti meshebi, tesavufi i tarikati koji su isprepleteni sa tradicijom geografskog i društvenog elementa života.

Ukazujući na viševjekovni trud islamskih učenjaka i alima u traganju za univerzalnom istinom koja je znana samo Gospodaru svjetova, Gormez je kazao da danas mnogi u islamskom svijetu sebi daju za pravo da tumače univerzalnu istinu i nevjernikom proglašavaju svakoga ko ne misli kao oni.

“Takve pojave predstavljaju opasnost koja muslimane gura u međusobne sukobe, ratove i zavjere. Naši alimi i vjerski službenici trebaju biti budni i ukazati narodu na tu opasnost. Islam daje slobodu ljudima na mišljenje i promišljanje o svemu što se ne kosi sa temeljnim principima vjere. Međutim, nema sa tim slobodama nikakve veze kada neko prijeti ili nevjernikom proglašava nekog ko drugačije misli i živi. Pravno gonjenje tih koji šire govor mržnje i zloupotrebljavaju religiju je neminovnost za uspostavu mira u zemlji i društvu uopće“, kazao je Gormez.

Gormez je kazao da se ne smije zaboraviti činjenica da su neuspjeli pokušaj vojnog udara i okupacije Turske 15. jula izveli oni koji već godinama zloupotrebljavaju vjerske osjećaje zajednice.

“Nije tu više ni riječ samo o zloupotrebi vjerskih osjećaja, već je ta zloupotreba prerasla u šire pojave zloupotrebe ljudi“, kazao je Gormez.

Osvrnuvši se na procese istraga i procesuiranja terorističke organizacije FETO za izdaju i pokušaj puča, Gormez je kazao da to nikako neće ugroziti budućnost naroda i države koji će nastaviti ka ostvarivanju svojih ciljeva.

“Uporedo sa pravnim procesima koji su u toku, mi provodimo i etičke i vjerske obaveze koje su nam u ingerencijama. Naša zadaća je da uništimo sjeme zla koje su na našem tlu zasijale terorističke organizacije FETO, PKK ili ISIS, koje zloupotrebljavaju našu uzvišenu vjeru islam. Naša zadaća je da širimo pravu sliku i poruku naše vjere mira i tolerancije“, poručio je Gormez.

Gormez je također kazao da i dalje ima onih koji se ponašaju da se ništa nije dogodilo, iako je jasno da je nakon svega potrebno da svaki razumni čovjek promisli o svemu i pokaje se ukoliko je bio umiješan u mrežu smutnje i izdaje. Dodao je da se ne smije dozvoliti da se zaboravi da su u zaustavljanje puča položeni životi 246 šehida.

Apelirajući na sve političke lidere islamskog svijeta da napuste sve predrasude i maksimalno sarađuju na rješavanju problema i nesuglasica, Gormez je upozorio da će u suprotnom samo intenzivniji i veći biti sukob na vjerskim i međumeshepskim osnovama.

“Politika na bazi meshepske pripadnosti nema budućnost, već ona samo donosi krvoproliće i suze. Kao što sam i ranije upozoravao, nezaustavljivi međumeshepski ratovi su nešto što će globalne sile u ovoj regiji iskoristiti kao posljednji adut. Lideri islamskog svijeta trebaju čuti i poruku ezana koji pozivaju na pravi put i raditi na međusobnom razumijevanju, zbližavanju i na uspostavi mira, pravde i prosperiteta. To je pravi džihad kao borba na Allahovom putu. Džihad nije ubijati drugog i drugačijeg čovjeka, niti je to prolijevanje krvi. Džihad je borba za opstanak čovjeka kako bi opstao i islam“, kazao je Gormez.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.