Zukorlić podnio ostavku na poziciju muftije sandžačkog

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Dosadašnji muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić na današnjoj sjednici Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) podnio je ostavku na tu funkciju.

Zukorlić je svoju ostavku podnio nakon 23 godine provedene na visokim funkcijama u Islamskoj zajednici u Sandžaku i Srbiji, a nakon direktnog političkog angažmana.

Zukorlić, koji se kao nosilac liste “Muamer Zukorlić – Za pomirenje, Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ) Sandžaka” angažovao na predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji je rekao da je ostavku podnio kako njegov politički angažman ne bi negativno uticao na Islamsku zajednicu.

Sada već bivši glavni muftija IZ u Srbiji i Muftijstva sandžačkog je krajem prošle sedmice, pošto se kandidovao na izborima, u Sarajevu imao susret sa reisu-l-ulemom IZ BiH Husein ef. Kavazovićem u Sarajevu.

On je danas naglasio da se nakon konsultacija s Kavazovićem odlučio na ovaj korak i da se ne može i ne želi vratiti na tu vjersku poziciju.

“Moja odluka je donesena, prevashodno s namjerom da konačno stavim tačku na pokušajima da se moj ulazak u politiku iskoristi protiv Islamske zajednice, odnosno na njenu štetu. Želio sam da potpuno podvučem crtu između onoga što su moje bile dosadašnje vjerske aktivnosti na poziciji muftije i onoga što već jesu i što će biti političke aktivnosti kao nosioca liste ‘Muamer Zukorlić – Za pomirenje Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka'”, izjavio je Zukorlić i uputio riječi zahvale svim članovima Mešihata, saradnicima i upošljenicima Islamske zajednice na saradnji.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji donio je odluku o imenovanju Muamera Zukorlića na radno mjesto savjetnika u Mešihatu, što nije vjerska funkcija.

Ranije je Mešihat Islamske zajednice u Srbiji na vanrednoj sjednici održanoj 7. marta ove godine jednoglasno usvojio odluku da funkciju muftije sandžačkog Muamear ef. Zukorlića stavi u stanje mirovanja do okončanja parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora u Srbiji.

Ova odluka donešena je na prijedlog muftije sandžačkog uz obrazloženje da će se on u svojstvu građanina kandidovati na predstojećim izborima.

Za vršioca dužnosti muftije sandžačkog imenovan je hafiz Abdurahman ef. Kujević, dosadašnji pomoćnik muftije sandžačkog.

Muamer Zukorlić je 2012. godine bio kandidat grupe građana za predsjednika Srbije. Rođen je 15. februara 1970. godine u selu Orlje, opština Tutin, a završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Nakon što je 1993. godine diplomirao šerijatsko pravo na Islamskom fakultetu u Konstantini u Alžiru, iste godine, u oktobru mjesecu je izabran za prvog predsjednika Mešihata Islamske zajednice (IZ) Sandžaka.

Od marta 2007. godine pa sve do sredine februara 2015. godine Zukorlić je obavljao funkciju Glavnog muftije i predsjednika Mešihata IZ-a u Srbiji.

Od oktobra 2007. godine u Srbiji djeluju dvije islamske zajednice, Islamska zajednica Srbije (IZS) i islamska zajednica u Srbiji (IZuS).

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.