Zvizdić o referendumu: Pravda je često spora, ali na kraju dosegne ciljeve koje ima

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić bio je gost “Interviewa 20” uredinice Sanele Prašović Gadžo.

Na direktno pitanje koliko se plaši priča o referendumu Zvizdić je odgovorio:

„Ne specijalno u tom smislu oko koje se često govori u posljednje vrijeme. Suština je samo da nikada ne bi trebalo doći u situaciju da se bira između nečega što jeste svetinja, a to je država, nečega što jeste prioritet nad svim prioritetima, a to je sloboda svakog građanina i bilo bi sasvim neobično da građani BiH biraju između kvalitetnih procesa koji su vezani za evropske integracije, ekonomski razvoj, jačanje dobrosusjedske regionalne saradnje i s druge strane da se ponovo priča o referendumu.“

O tome da li Vijeće ministara ima ‘plan B’ ukoliko bude referenduma, Denis Zvizdić je kazao da nikakvih planova nema.

– Usmjerenje našeg djelovanja je potpuno jasno, ono je konstantno, a to je Ustav, vladajući zakoni unutar BiH i djelovanje institucija BiH koje su zadužene za očuvanje ustavno-pravnog poretka BiH i djelovanje onih institucija unutar međunarodne zajednice koje su isto tako zadužene za očuvanje svih principa Dejtona u BiH. Ne mogu se principi Dejtona uzimati po nekom sistemu švedskog stola, da onda kada treba da zaštitim neki nivo vlasti da je prenos nadležnosti, onda je Dejton sveto slovo, a kada treba da uradim nešto drugo kao što je referendum, onda možemo kršiti Dejton – rekao je Zvizdić.

Na upit zašto Tužilaštvo BiH nije reagiralo po ovom pitanju predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je rekao:

“Koliko sam informisan Tužilaštvo BiH je dosta kasno dobilo tu informaciju, odnosno proslijeđenu odluku od strane Ustavnog suda BiH, ali postoje državne institucije koje su zadužene za to i ono što je najvažnije postoje zakoni na kojima su bazirane pravne norme koje omogućavaju djelovanje državnih isntitucija. Po našim važećim zakonima kažnjivo je zatvorom neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH i niko ne može biti izuzet od takvih vrlo jasno preciziranih zakonskih odredbi i normi. Pravda je često spora, ali na kraju dosegne ciljeve koje ima. Činjenica da je takvo nešto kažnjivo ako ste primjetili smanjila oštrinu te retorike onih koji su protiv te odluke Ustavnog suda.“

Zvizdić je govorio je i o investicijama, a posebno o domaćim investitorima.

– Vrlo često govorim o stranim investicijama, ovaj put želim da dužnu pažnju poklonimo i domaćim investitorima, koji su u ovom trenutku okosnica ekonomskog razvoja BiH. Sve vrijeme pokušavamo da pronađemo sredstva koja će značiti kvalitetno i jeftino kreditiranje srednjeg i malog biznisa, kako bi i mladi ljudi i drugi mogli pokrenuti svoje biznise. Imamo kvalitetnih projekata, imamo velika ulagnja u oblasti poljoprvirede, početak ulaganja u oblast energetike. Govorimo o povećanom nivou investicija i već u prvih 8 mjeseci u odnosu na 2015. godinu imamo povećanje stranih investicija direktnih za 114 posto – zaključio je Zvizdić.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.