Zvizdić poručio građanima: Političare pitajte za njihove rezultate

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić upuio je poruku građanima BiH povodom početka predizborne kampanje za Lokalne izbore u BiH 2. oktobra. Poruku prenosimo u nastavku.
“Poštovani građani Bosne i Hercegovine,

Svi smo u posljednjih par mjeseci svjedoci negativne retorike i podizanja tenzija. Zbog toga, kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH, a povodom početka predizborne kampanje za predstojeće lokalne izbore u BiH, imam obavezu da sve kandidate , kao i sve druge predstavnike političkih partija koji će na bilo koji način biti uključeni u kampanju, pozovem na odgovoran odnos prema biračima, na fer, korektan i civiliziran politički dijalog baziran na realnim i utemeljenim argumentima i na stavljanje primarnog interesa na vizije razvoja i rješavanje životnih pitanja stanovnika lokalnih zajednica kojima pripadate.

Istovremeno, pozivam birače da od kandidata i političkih partija traže predstavljanje dosadašnjih rezultata, a posebno budućih strategija i planova ekonomskog i društvenog razvoja, umjesto imaginarnih ideja i nacionalnih pokliča koji vode ka zamagljivanju suštinskog stanja i zanemarivanju očiglednih rezultata koji govore o dinamiziranom procesu evropskih integracija i ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine.

Od suštinskog je značaja da se nastavimo aktivno baviti pitanjima ekonomije, novim investicijama, otvaranju radnih mjesta,boljem obrazovanju, kvalitetnijoj zdravstvenoj zaštiti.

S tim u vezi, želim još jednom podcrtati pokazatelje koji jasno pokazuju pozitivne trendove snažnog socio-ekonomskog oporavka i razvoja Bosne i Hercegovine.

Nakon višegodišnjeg zastoja, kredibilna provedba reformskih mjera je rezultirala porastom BDP-a od 3,1 posto, otvoreno je više od 20.000 novih radnih mjesta, imamo konstantan rast izvoza i smanjenje uvoza, značajno smanjenje vanjskotrgovinskog deficita BiH, porast broja turista je među najvećim u Jugoistočnoj Evropi, raste obim industrijske proizvodnje, kao i nivo kvaliteta i konkurentnosti naših proizvoda koji su postali prepoznatljivi u regionalnim i evropskim okvirima.

U 2015. godini smo napravili historijski korak i predali aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji, stupio je na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Evropske unije, usvojili smo Odluku o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH, od Evrope smo dobili najbolji izvještaj o napretku do sada, približili smo se i aktiviranju Akcionog plana za članstvo BiH u NATO.

Istovremeno smo vrlo predano radili na unapređenju regionalne saradnje i kontinuiranom komunikacijom sa susjedima unaprijedili nivo međusobnog razumijevanja, te uzajamnog poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Poštovani građani i kandidati,

Znam da su izbori važni, ali je krajnje neracionalno i nerazumno da zbog klijanja vaninstitucionalnih i protivustavnih ideja i partikularnih političkih interesa pojedinaca i političkih grupa, zanemarimo, pa čak i žrtvujemo dalji napredak na putu EU integracija i poboljšanja životnog standarda stanovnika BiH.

Moramo biti svjesni da svaka neodmjerena riječ koja se izgovori i svaka nepromišljena i radikalna poruka koja se pošalje blokira pozitivne ekonomske i društvene tokove, odvraća potencijalne investitore od Bosne i Hercegovine i vodi smanjenom nivou investicija I samim tim i smanjenju trenda novog zapošljavanja.

Neprihvatljivo je da neodgovorni pojedinci raspirivanjem tenzija i poticanjem radikalne retorike, sruše cjelokupan rad i trud koji su vlasti u BiH realizirali u proteklih sedamnaest mjeseci.

Zbog toga se moramo vratiti životnim temama i dozvoliti kandidatima za načelnike i predsjednike općina da nam iznesu svoje vizije razvoja i da nam govore o novim putevima, školama, vrtićima, dječijim i sportskim igralištima, parkovima, pozorištima, centrima za zdravo starenje. Sve izvan toga je čisto politikanstvo i manipulacija vašim osjećajima.

Neophodno je da u ovom vremenu narastajućih tenzija damo prednost porukama koje u sebi nose mudrost, mir, toleranciju i suživot i pokažemo punu odgovornost prema državi u kojoj živimo, kako bismo nastavili graditi put ka evropskim integracijama i boljoj budućnosti za sve nas i kako bismo stvorili bolje i kvalitetnije uslove za korektne političke i ekonomske odnose u Bosni i Hercegovini i u čitavoj regiji.”

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH
dr. Denis Zvizdić

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.