10 najprovidnijih visočkih opravdanja: “Sad hoda po džamijama, a ja znam šta je radio…”

Piše: Damir Delić Đuljić

1. Što se tiče posla, ja sam mog'o još raditi, ali nisam više mog'o podnijet’.

Osnovni uzrok svakog raskinutog ugovora o radu ili ugovora o djelu je u tome da raskidač ugovora više nije mogao da podnese. Ustajanje u 6, spremanje za posao i radni dan, radno okruženje i izazove, neispunjene zadatke i dužnosti. Sve se to sažima u rečenici da je još mogao da radi, ali nije mogao da podnese. Znam bar desetak ljudi, Visočana, koji su tako izmijenjali po desetak poslova. Radišni, pošteni, korisni i marljivi. Samo nisu mogli da podnesu.

2. Meni nije bitno koje je ko vjere, bitno je da čovjek.

Pod uslovom da je, dakako, musliman. Zna se sve ko je Srbin i čija se tetišna udala „za Milana“. Ne kaže se ni za Srbina ni za Hrvata, nego baš po imenu, „za Nebojšu“. „On nama nikad nije rekao ništa loše, ruku na srce“. Znači da njoj jeste, samim time što je Milan ili Nebojša. „I pustio je i da Bajram slavi i sve“. „On svoje sa svojim, mi Boga mi naše“. „Njegovi su cijeli rat bili u Sarajevu, na našoj strani“. Ipak, ako je dotični bogat sa perspektivnim poslom i dobrim papirima u Njemačkoj, onda je on Miki ili Nešo. „Tamo se ne zna ko je ko i šta je šta – mora da se radi“.

3. Odigram jedan listić da imam šta pratit’.

Niko ne igra kladionicu zato što voli kocku, nego zato da ima šta pratiti. Bacio 2-3 marke na bingo, vidio ništa i – kući. Pazite samo kako je namazana ta formulacija. „Odigram“ znači ponekad, „jedan“ znači ne mnogo, „da imam šta pratiti“ opravdava potrebu za zabavom. I onda televizori lete kroz prozor. Ponekad, onako, kad se okrene naopako.

4. Dijelove za Golf 2 možeš kupiti na trafici.

Bosanska saga sa Golfom dvojkom je misterioznija od francuske privrženosti Mona Lizi. Mona Liza mi je, da prostite, još uvijek misteriozno umjetničko djelo. Ja u tome ne vidim ništa interesantno, intrigantno ili izazovno. Golf 2 je legitiman izbor ako ne možeš da kupiš Golf 6 i objašnjenje takvog izbora je samoobjašnjavajuće. I nema baš nikakve veze sa trafikom.

5. Ne dam na sebe.

Univerzalno opravdanje za široki spektar glupih postupaka, uličnih svađa, porodičnih razbojništava, prijava za nezakonito posjedovanje oružja, koškanja sa obezbjeđenjem u tržnom centru ili psovanja majke službenici na šalteru. Htio neko na njega pa on, eto, reagovao. Strašno. „Meni kad dođe žuta minuta ja ne gledam je li ispred mene tetka ili Ćelo Bajramović“. Niko ne da na sebe, pa i ako je cijena toga da ugrozi nekoga drugog ko „da na sebe“. Na kraju svi izgube i svi zaštite vlastito dostojanstvo. Niko nije dao na sebe.

6. Njeni se okrenuli protiv mene.
Nema čvršćeg objašnjenja za raskinutu vezu ili bračni odnos od objašnjenja da su se „njeni okrenuli protiv mene“. I nema ni čvrstog ni mekog razmišljanja o tome zašto su se okrenuli protiv mene. Kad se njeni okrenu protiv tebe, onda ne daš na sebe. I onda ideš dalje i opet ne daš na sebe.

7. Sad hoda po džamijama, a ja znam šta je radio.

Ako sam ja krenuo u kafanu a moj drug u džamiju nije problem to što ja radim nešto što je štetno za moju porodicu i što je kažnjivo po ovozemaljskim i onozemaljskim zakonima. „Eno ga i kapicu stavio, čekam da potkrati pantole. A u Karoci sa nama zoru dočekivao“. Mi ćemo i dalje dočekivati, a on neka se trti u džamiji. Džaba je, ljudi tako prevrnu.

8. I dođe rat i jebiga.

Rat je prekinuo planove naših predaka da od Bosne i Hercegovine naprave raj na zemlji. Svi su nešto bili uplanirali, svi su bili fokusirani kao nikad. Taman krenulo, otvorio zelenaru, upisao fakultet, uredio garažu za videoteku, nabavio proteine i trenirao kao lud, spremao se za matematičku olimpijadu. Dođe rat i jebiga. Poslije rata samo se ološ snašao. Ostalima došao rat. I jebiga.

9. Zapalim uz kafu.

Pušenje je štetno za zdravlje i kućni budžet, osim ako „zapalite uz kafu“. Ujutro, „kasnije ako zapalim ako ne zapalim“.

10. Šta da štediš od 7 stoja.

Lako je štedjeti ako imaš platu 2 hiljade. Šta ćeš da štediš od 7 stoja? Četiri u kreditu, tri u računima za struju, vodu, telefon i gorivo. „Kad otplatim ovaj sad kredit idemo lagano“. Ja ne znam je li iko u Visokom otplatio kredit? Znam čak jednog komšiju koji je na poziv iz banke i informaciju da može podići novi kako bi „prebio“ stari sav sretan pričao o tome kako ga je banka ispoštovala. I onda se pokrivaš toliko koliki ti je jorgan. Jorgan je, dakako, također u ratama. Još kako dođe kriza. Jebiga. Jebiga. Jebiga.

Vezani članci

Masovno odlaze ljekari: “Plate i uslovi su loši, mladi nemaju motiva”

VISOKOIN.COM

IN MEMORIAM: Ermin Korjenić Germa (1960-2021)

VISOKOIN.COM

Brčko: U požaru u stambenom objektu stradalo šest osoba

VISOKOIN.COM

Očišćene kule mostova na rijeci Bosni u Dobrinju

Visokoin.com

HALILOVIĆ: Penzioneri žele 2022. dočekati s uvećanim penzijama

Visokoin.com

Ubica i žrtva strpani su u isti koš – na istu majicu

Visokoin.com