da block

10 savjeta za lijepe noge i stopala

da block

Pogledajte savjete koji će vam pomoći da ljeto prehodate s osmijehom.

1. Tuširajte noge i stopala ujutro i uveče naizmjenično toplom i hladnom vodom.

2. Priuštite sebi kupke za noge u vodi začinjenoj morskom solju i sa par kapi relaksirajućih eteričnih ulja poput ruzmarina, lavande, kestena, borovnice i mente.

3. Tuširanje ili kupke, ujutro završite hladnom, a uveče toplom vodom.

4. Kad god je moguće, više puta dnevno malo prohodajte i podignite noge u vodoravan položaj, naslanjajući ih na jastučić na stolici

5. Više svakodnevnog kretanja i konzumacija C vitamina ublažit će pojavu proširenih vena i popucalih kapilara, i bolne otoke gležnjeva.

6. Svakodnevno njegujte noge nekom od krema sa stimulirajućim djelovanjem na vene i kapilare.

7. Pokušajte da odlazite redovno na masaže i pedikir.

8. Ako pedikir obavljate kod kuće nemojte rezati kožicu na noktima kako biste izbjegli svaku mogućnost propratnih upala, – jednostavno je nakon turpijanja i oblikovanja noktiju blago pogurajte prema korijenu nokta i namažite blagom antiseptičkom kremom.

9. Grubu kožu na rubovima stopala nakon tuširanja iščetkajte grubljom četkicom, a pete kamenom ili za to predviđenom turpijom, po tom isperite i namažite kremom.

10. Ne zaboravite da ženske noge i stopala brže stare od muških. Kako biste što duže sačuvali zdrav, mladalački i svijež izgled nogu i stopala njegujte ih svakodnevno s jednakom pažnjom kao što njegujete lice i tijelo.

(VisokoIN)