100 000 radnih mjesta najvjerovatnije u 2017.

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, izjavio je danas novinarima u Sarajevu, gdje je ova stranka održala radno-konsultativni sastanak s predstavnicima SDA na svim nivoima vlasti u BiH, da se nada da će 2017. godina biti najbolja u postdejtonskom periodu. On je rekao da je cilj ovog sastanka, kojem su prisustvovali svi načelnici i premijeri, na kojem je pripremljena platforma za lokalne izbore, da se vidi šta je urađeno u protekle dvije godine.

– Suština sastanka jesu rad i zaključci Savjeta SDA, koji je napravio presjek onoga šta je obećano prije dvije godine u Fojnici. Moramo vidjeti šta je sada od toga urađeno na raznim nivoima. Ono što nije, treba uraditi. Radi se o akcionom planu koji želimo predstaviti s rokovima i nosiocima svih nivoa vlasti – rekao je Izetbegović.

On je ocijenio, na osnovu predviđenog plana, da se nada da ”ćemo 2017. napraviti godinom koja će biti najbolja u postdejtonskom periodu”.

– Jer, doći će do masovnog zapošljavanja, masovne izgradnje infrastrukture, usvajanja reformi – istakao je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanje u vezi s izborima u Mostaru, kazao je da nije optimista da će izbori biti održani, dodavši da bi morala pomoći međunarodna zajednica.

– OHR nas je, na kraju krajeva, i doveo u ovu situaciju nametanjem statuta, svojim intervencijama, a onda nas je ostavio negdje na sredini. S ovom presudom Ustavnog suda BiH, koja bi dovela u pitanje poziciju Bošnjaka, nakon svega što su prošli u Mostaru, OHR bi trebao razmisliti da neki potez napravi i završi ono što je počeo prije desetak godina – rekao je Izetbegović.